“Dvije godine mi metu na čelo stavljaju i šta se desilo? Šteta završio jednu prugu – krenuo drugu, stigli trolejbusi, stižu tramvaji…”

Vijesti 04. okt 202318:40 0 komentara
N1

U Sarajevu je danas počela izgradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice i trajaće 18 mjeseci. Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta otkrio je detalje, ali i najavo rekonstrukciju glavne gradske saobraćajnice u prstenu od Skenderije do Predsjedništva BiH od marta naredne godine. Odgovorio je i na optužbe Faruka Kapidžića i Harisa Zahiragića o utrošenom novcu na obnavljanje pruge i kupovinu šljunka, ali i špekulacije da se priprema da preuzme SDP BiH.

Skroman početak. Jedan rovokopač i jedan kamion. Je li to moglo bolje?

Mi smo danas ozvaničili početak radova, od danas teče rok koji je 18 mjeseci za izgradnju pruge, 13 kilometara. Veliki broj mašina u prvih mjesec-dva nećete vidjeti jer se moraju raditi geodetski radovi, ispitivanja broja vozila, semaforizacija, snimanje dronom, ali je to sve u tih 18 mjeseci.

Sigurni ste da ćete ispoštovati rok?

U šta čovjek danas može biti siguran. Pratit ćemo dinamiku i odgovarati za rokove, kao i uvijek. Ovo je pruga koju građani Sarajeva grade sebi.

Projekat je vrijedan 50 miliona KM. Novac je osiguran kreditom Europske banke za obnovu i razvoj. U kojem roku je planirano da se taj novac vrati?

To su krediti koje radi država BiH, FBiH i kantoni. Imamo 3-5 godina grejs perioda, otplatni rokovi do 15 godina.

Koliko je ovo ekonomski opravdan projekat?

Javni prevoz ne računa ekonomska opravdanost jer ga ne bi imali nikako uzimajući u obzir trošak prevoza i cijenu karte. Tako je i u svijetu. Javni prevoz je jedna od usluga koja građanima daje kvalitet života ili ne daje. Mi smo proteklih 15 godina imali narušen javni prevoz i građani su trpili i patili. Kada građanima vratimo javni prevoz u punom kapacitetu kako treba, tipa da tramvaj ide svake dvije minute. Značajno ćemo pospješiti kvalitet života građanima i smanjiti neke druge troškove.

Dužina je 13 km, a od Ilidže do Hrasnice je 4,5 km?

To je dužina šina. Integrisat će se na postojeći sistem pa će tramvaj moći ići direktno bez presjedanja. Druga okretaljka će biti u Hrasnici.

Završena je rekonstrukcije tramvajske pruge od Ilidže do Marijin Dvora… Na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić postavio je pitanje: „Da li je tačno da je druga faza rekonstrukcije tramvajske pruge, od Čengić Vile do Holiday Inna, puštena u saobraćaj bez odobrenja komisije za tehnički prijem?

Ova pruga od Marijin Dvora do Ilidže ima sve što pruga prije dvije godine nije imala. Svu dokumentaciju i sve tehničke pretpostavke. Sve ono što nismo imali. Bježim od odgovara na takve stvari jer nas dekoncetrišu u nekom dijelu posla. Rekao sam ko god sumnja neka provjeri i pogleda papire.

Haris Zahiragić kaže kako je tender bio na 38 miliona KM, a da je potrošeno gotovo 70 miliona KM za rekonstrukciju tramvajske pruge?

To nije istina. Imate kliznu skalu. Zavod za statistiku to radi ne neko ministarstvo. Nije bilo za duplo uvećanje. Ne potpisujemo mi te situacije da kaže evo potpišite. Postoji Evropska banka koja kontroliše to sve. Neka Zahiragić i Kapižidć pitaju kolege iz Cesta i Autocesta i bivšeg premije Vlade FBiH za projekte koje su započeli, a nisu završili. Neka se ne brinu za ovo.

Zahiragić tvrdi da se kopalo 2 metra u dubinu da bi neko blizak vlasti prodavao šljunak? Navodno je negdje kopano 2 metra, a poslije po 20 cm, jer se žurilo..

Znate kakve su to klevete. Da živimo u zemlji bližoj evropskim standardima pa ti ljudi bi zakonom odgovarali za te laži. Oni dvije godine meni metu načelo stavljaju i  šta se desilo? Šteta završio jednu prugu, krenuo drugu prugu. Rekli nema trolejbusa, trolejbusi došli. Neće bit tramvaja, tramvaji napravljeni i trebaju doći u decembru. Oni su mislili da će me slomiti, da ću pognuti glavu, nikada. Građani su meni dali povjerenje na zadnjim izborima i radit ću i interesu grđana. Ako građani kažu da ne radim kako treba, ako kaže premijer i Vlada da smo obećali nešto a nismo napravili, onda ću otići. Ja karijeru nisam gradio kao ti neki koji me spominju na način da mi je neko obezbjedio prvi posao. Ja sam sa 13 godina počeo raditi da ne govorim sada šta. Oni odgovaraju za svoje, mi za svoje postupke.

Kada će krenuti tramvaji broj jedan na relaciji Željeznička stanica – Baščaršija i tramvaj broj četiri na liniji Ilidža – Željeznička stanica?

Očekujemo do kraja mjeseca da bi trebalo biti završeno. Bilo je određenih neplaniranih izazova u vidu potoka koji tuda idu i uljevaju se u Miljacku kao i instalacija koje spajaju telekom i ambasade, očekujem do kraja mjeseca da će biti pušteno.

Najavili ste kompletnu rekonstrukciju glavne gradske saobraćajnice u prstenu od Skenderije do Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Kada tu rekonstrukciju možemo očekivati?

Tender ili javni poziv biće raspisani tokom ovog mjeseca. Očekujemo krajem godine ili u januaru da ćemo imati izvođača radova i na proljeće krenuti. Ciljamo da krenenmo od početka marta i završimo do kraja ljeta. Sarajevo ima 160.000 registrovanih vozila na infrastrukturu od prije rata plus vozila koje dolaze.

Hoćete li uspjeti da tramvaji idu na dvije ili pet minuta?

To je cilj. Da bi imali prevoz kakav građani zaslužuju. Tome težimo. Da se naš čovjek osjeća identično u Beču, Cirihu, Milanu i Sarajevu.

Ako dođe do rekonstrukcije Vlade KS, hoće li vas usporit?

Izvjesno je da će do rekonstrukcije doći. U narednih par dana će se to znati. Bićemo korektni prema svima. Jedno od rješenja je da valda padne, postoje tri scenarija. Ne bi smjelo ništa paralisati jer ministri i danas kao i u tom periodu kada se deso mogu funkcionirati i raditi. Ja sam bio smijenjen 2020. godine, bio sam dva-tri mjeseca u tehničkom mandatu i pogledajte šta smo sve uradili.

Sem minstara SBiH postoji li mogućnost da još neko od minastara ispadne?

Postoji. Mi ćemo u SDP-u ispitati sve, prije svega mene, da li smo ispunili ono što smo obećali građanima i ono što partija koja me nominovala očekuje.

Sarajevski SDP već izvjesno vrijeme potresaju turbulencije, kulminiralo je kada je 30 članova SDP-a Novi Grad podnijelo ostavke centrali stranke. Šta je dovelo do ovakve situacije?

Jak SDP u Sarajevu mnogima ne paše – nekim političkim strankama, ali i SDP-ovcima određenim koji su se godinama navikli na komfor iz opozicije. Pozicija je biti jako teško jer onda izađete i kažete mi smo rekli uradit ćemo to to, morate koalirati s nekim subjektima koji nisu ideološki bliski vama, ali to je BiH. Nema odlaska opštinskih odbora.

Kakva je uloga nekadašnjeg visokorangiranog SDP-ovca Damir Hadžića u cijeloj ovoj priči? Koliko je blizak sa vama i koliko utiče na ove procese?

Damir Hadžić, ne on nego bilo ko da nije iz organa SDP-a – predsjednik i Predsjedništva,  nema utjecaja na mene.

U kakvom ste odnosu sa Nikšićem? Iza kulisa se priča kako pripreemate situaciju kako biste u budućnosti preuzeli njegovu poziciju?

Ja sam tu dok Nikšić predsjednik SDP-a i došao sam ovdje zbog njega. Moj drug Nermin Nikšić i mimo poltike, ne da ima podršku mene i Kantonalnog odbora, nego smo spremni za njega stati na liniju gdje god treba stati. Ta priča se namjenski servira.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!