Dvije godine radova i godina čekanja: Garaža kod Hitne pomoći KS još neće biti otvorena

Vijesti 28. sep 202315:55 0 komentara
Vlada KS/Facebook

Podzemna graža G3 u Kolodvorskoj ulici (kod Hitne pomoći), čija je gradnja počela u ljeto 2020. godine, još neće biti otvorena. Iako je zvanično otvorenje trebalo uslijedili u petak, 29. spetembra ove godine, do toga neće doći. Iz Općine Novo Sarajevo optužuju Zavod za izgradnju KS.

“Prilikom jučerašnjih posljednjih priprema za stavljanje garaže u funkciju, Općina je od strane djelatnika Javnog preduzeća „ONSA“, kojem je garaža dodijeljena na održavanje i upravljanje, prvi put upoznata sa problemima u vodosnabdijevanju garaže. Prema informacijama od strane KJKP „ViK“, koji je na poziv nadležne općinske službe urgentno uputio ekipu na teren, u šahtu su trebala da postoje dva funkcionalna priključka, jedan za sanitarnu mrežu, drugi za protivpožarni sistem. Međutim, zatečeno je prespajanje priključka vodom protivpožarnih sistema na priključak sanitarne mreže, zbog toga što je nakon asfaltiranja kružnog toka ostao dostupan samo jedan od postojeća dva ventila (drugi je ostao ispod asfalta). Na ovaj način je onemogućeno stavljanje u funkciju protivpožarnih sistema, a samim tim i puštanje garaže u rad”, navoe iz Općine Novo Sarajevo.

Problem u garaži (Foto: Općina Novo Sarajevo)

Dodaju kako je Općina hitno uputila urgenciju Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, koji je implementator projekta i stručni nadzor na izgradnji garaže i kružnog toka, te zatražila odgovore o navedenom, kao i hitno rješavanje problema koji je napravljen, a zbog kojeg se prolongira otvaranje garaže i pravi dodatna šteta građanima.

“Napominjemo da je Zavod Općini predao objekat garaže G3 „kao funkcionalan“ i „sa pravomoćnim odobrenjem za upotrebu“, te ostaje nejasno kako je izvršen tehnički prijem objekta, odnosno kako na vrijeme nije uočen navedeni propust”, navode iz Općine Novo Sarajevo.

Izgradnja je koštala 5.221.071,73KM sa PDV-om, a radove je finansiralo Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo. Ovim projektom će građani, umjesto sadašnjih 40-ak mjesta, dobiti na raspolaganje ukupno 165 parking mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!