Dvije kompanije će za FBiH nabaviti 350.000 doza Sputnjika V

Vijesti 11. mar 202119:16 5 komentara

Sporo, ali se ipak približava trenutak dopremanja većih doza cjepiva u Federaciju BiH. Izabrane su dvije kompanije, MGM Kakanj i Krajina Group Banjaluka, koje će za Federaciju nabaviti 350.000 doza Sputnjika V.

Fadil Novalić očekuje potpisivanje ugovora do ponedjeljka, a tri dana nakon toga i prvu isporuku.

“Mi smo kao Vlada rekli – prvi kontingent ne smije biti manji od 100.000. Znači, prvim kontingentom već želimo dati priliku većeg broja vakcinacija”, ističe federalni premijer.

Cijena jedne doze cjepive je 17 eura. Još pet hiljada doza AstraZenece stiže sutra kao donacije iz Srbije za Federaciju, potvrđeno je u Ministarstvu civilnih poslova. A imunizacija već doniranim cjepivima, nastavlja se po kantonima.

“Trenutno na popisu je, kojeg ćemo revidirati narednih sedam dana, 650 zainteresiranih, a imamo sveukupno 300 cjepiva”, kaže Jurica Arapović, Mostar.

Medicinsko osoblje na prvoj covid-liniji u Tuzli, cijepit će se sutra.

“Prvo oni po prioritetu, crvena zona, i ovi ostali koji idu iz covid bolnica”, ističe Vahid Jusufović, UKC Tuzla.

Dok se BiH kasni sa imunizacijom, naposve Federacija, sve je više bh. građana, ali i političara, koji su prijavili za cijepljenje u Srbiji ili Hrvatskoj.

“Ja imam mogućnost kao državljanin Republike Srbije, da tamo odem, ali nisam htio zbog obraza. Ali, ću očito morati porodicu poslati tamo, jer nemam vremena da čekam BiH da mom sinu, ženi obezbijedi koliku toliku zaštitu”, navodi dr. Dragan Stevanović.

Federacija, za sada, ima osigurano samo deset hiljada doza cjepiva doniranih iz Srbije, dok je cijepljenje u Republici Srpskoj počelo ranije, jer je u taj entitet već stiglo više od 40.000, a telefoni u domovima zdravlja su se usijali, jer je počelo prijavljivanje građana za imunizaciju.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare