Dvije nagrade za film Alekse Balaševića: Neopisivo je gledati kako se Sting smije Enisovim šalama

Kultura 08. jul 202417:43 0 komentara
Eugenio Blasio, Ischia Global Fest

Film Alekse Balaševića “Megdan: Između vode i vatre” osvojio je dvije nagrade na prestižnom Ischia Global Festu u Napulju. Nagrada "Zvijezda u usponu" pripala je glavnom glumcu u filmu Viktoru Saviću, a producent i scenarista filma Aleksa Balašević nagrađen je za najbolji debitantski film na festivalu. Uskoro slijedi i evropska premijera filma Megdan, a zatim Aleksa Balašević počinje snimanje filma u Bosni i Hercegovini i to prema pjesmi njegovog oca Đorđa Balaševića o Bosni.

Igrani film Megdan inspirisan je stvarnim događajima i prati bivšeg novosadskog vaterpolistu koji se nakon tragedije koja mu se dogodila nalazi na životnoj raskrsnici u momentu kada njegov vaterpolo klub ostaje bez sredstava i prijeti mu zatvaranje. Zahvaljujući njegovom drugom sportu, u kojem se slučajno našao, nalazi rješenje kako da spasi klub kojem duguje mnogo toga. Vrata srpske diskoteke dovode ga do pravih adresa za posljednje sportske trzaje kao i devojka koju sreće u adrenalinskoj magli.

Ulogu u ovom filmu ostvario je i bh. glumac Enis Bešlagić.

Aleksa Balašević za N1 ističe da je osjećaj kada su dobili nagrade na festivalu u Napulju bio neopsiv.

“Neopisiv i čaroban osjećaj. Pogotovo momenat kada omiljeni tatin muzičar Sting dolazi na premijeru i smije se balkanskim vicevima, Enisu Bešlagiću i uživa sa ostatkom publike u našoj muzici. Poslije kada smo došli na otvaranje ceremonije i kada nas je Madalena Gineu prozvala za nagrade nismo mogli da vjerujemo. Ta noć nije imala kraja”, kazao je Balašević te još jednom istakao da uskoro slijedi evropska premijera u jednom, kako kaže, čarobnom gradu.

Eugenio Blasio, Ischia Global Fest

U film “Megdan” utkana je i pjesma njegovog oca Đorđa Balaševića – “Čovek s mesecom u očima”, a Aleksa Balašević najavljuje da uskoro kreće u novi projekat.

“U planu nam je za 2025/2026. snimanje ogromnog filma u BiH i Belgiji. Ovaj prvijenac zaista opravdava našu produkciju i živim za momenat kada ćemo započeti sljedeći film, po jednoj tatinoj pjesmi o Bosni”, istakao je za N1.

Uloge u filmu osim Viktora Savića i Enisa Bešlagića ostvarili su i Nina Seničar, Vojin Ćetković, Petar Božović, Enis Bešlagić, Aleksandar Radojičić, Jovana Balašević, Aleksandar Gavranić, Maja Berović, Vaso Bakočević i Dusan Džakić.

Film je režirao Todor Chapkanov, bugarski reditelj poznat po filmu ‘’Boyka’’. Muziku za film Megdan komponovao je Dirk Brosse, belgijski kompozitor.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!