Dvoje stranih državljana vraćeno u zemlje porijekla, ilegalno boravili u BiH

Vijesti 21. jun 202310:21 0 komentara
Služba za poslove sa strancima

Služba za poslove sa strancima izvršila je postupak prisilnog udaljenja dva strana državljanina u njihovu zemlju porijekla. Predmetna lica su nezakonito boravila u Bosni i Hercegovini, a prije udaljenja su bila smještana pod nadzor u Imigracioni centar Službe.

Sa Međunarodnog aerodroma Sarajevo realizovano je prisilno udaljenje, koje je provedeno u skladu sa EU standardima i procedurama. Službenici obezbjeđenja i pratnje Službe za poslove sa strancima predmetna lica otpratili su do zemlje porijekla.

“Služba za poslove sa strancima je intenzivirala procese povratka migranata u njihove matične zemlje, uključujući i prisilna udaljenja, što je kao jedan od pririteta prepoznato i u akcionom planu EU za Zapadni Balkan. Od početka godine Služba je realizovala 258 dobrovoljnih povrataka i 25 prisilna udaljenja migranata u njihove zemlje porijekla i po tom pitanju, Služba za poslove sa strancima je lider u regionu. Provođenjem postupka prisilnih udaljenja napravljen je značajan iskorak u suprotstavljanju neregularnim migracijama i još jednom je potvrđena spremnost i opredjeljenost Službe za poslove sa strancima za što efikasnije upravljanje migracijskim procesima u BiH”, saopćeno je iz Službe za poslove sa strancima.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!