Džaferović: Neprimjerena izjava Plenkovića, takvim stavom je pokazao da ne poštuje BiH

Vijesti 05. sep 202413:11 0 komentara
F.Z. / N1

Nakon teksta kojeg je objavio N1, a koji se odnosi na izjavu Andreja Plenkovića, premijera Hrvatske koji je u intervjuu na BHRT-u poručio, između ostalog, da su odluke Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu fabricirane, reagovao je Šefik Džaferović, predsjedavajući Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i bivši član Predsjedništva BiH.

Podsjećanja radi, Plenković je u intervjuu komentarisao presude u slučaju Slaven Kovačević protiv BiH i presudu Sejdić-Finci, a u kojima je u oba slučaja presuđen diskriminatorski odnos države.

Plenković je u tom kontekstu poručio:

“Pa ne bih baš rekao, mislim da su i presuda Sejdić-Finci koja je donesena na tom istom Evropskom sudu za ljudska prava i sve ostale presude koje u tom smjeru idu jedan pravni put ostvarivanja političkih ciljeva. BiH postoji na temeljima onoga što se, nažalost, dogodilo između 1991. i 1995. i onoga što je dogovoreno kako je zemlja ustrojena. Ovo što vidimo kroz sve ove slučajeve su nastojanja da se kroz praksu Evropskog suda nešto promijeni. Međutim, bit tog dogovora nije bila dogovarana na slučajevima pred Evropskim sudom za ljudska prava već među ključnim svjetskim političarima tada i ključnim državnicima koji su predstavljali narode BiH u tom trenutku. I to je ono što je temelj i toga se Hrvatska drži i to je za nju važno i toga ćemo se držati i u budućnosti. svi su ti slučajevi fabricirani i to nije nešto što vi ne znate ili bilo ko. To znaju svi samo što je praksa takva kakva je. Dakle, ti slučajevi su pokrenuti iz političkih razloga. BiH ovakva kakvu danas znamo je nastala u Dejtonu, a to je politički dogovor nakon rata i koji je bio kao mirovni projekt, a ovo sve kasnije je nadogradnja”.

Džaferović je sada istakao da je Evropska konvencija o ljudskim pravima i slobodama temelj na kojem funkcioniše Evropska unija i da je ta Konvencija dio ustavnog poretka Bosne i Hercegovine te da domaće pravo mora biti usklađeno s njom.

“Na to su se obavezali svi potpisnici Dejtonskog mirovnog sporazuma, dakle i Republika Hrvatska. Evropski sud za ljudska prava nije donosio nikakve “politički fabricirane” odluke, nego je na osnovu Konvencije utvrdio ozbiljnu diskriminaciju u Bosni i Hercegovini i naložio joj da to ispravi. I to je jedina obaveza Bosne i Hercegovine”, kazao je Džaferović, saopćeno je iz SDA.

Premijer Hrvatske je, kako tvrdi Džaferović, svojim stavom pokazao da ne poštuje Bosnu i Hercegovinu, ali ni Evropsku konvenciju o ljudskim pravima i slobodama.

“Siguran sam da ovdje nije riječ o neznanju, već o pokušajima Hrvatske da uređuje odnose u Bosni i Hercegovini. Našim susjedima konačno treba biti jasno da je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata suverena država i da se prema njoj moraju odnositi u skladu s tim. Umjesto što se konstantno miješaju u unutrašnje odnose u Bosni i Hercegovini, naši susjedi moraju iskreno početi raditi na rješavanju otvorenih pitanja s našom državom, kao što su ugovor o međudržavnoj granici, odnos prema prošlosti u skladu sa presudama međunarodnih sudova, imovina itd. Samo tako je moguće graditi dobre odnose sa Bosnom i Hercegovinom i to je jedini put kojim treba da ide cijeli region”, zaključio je Džaferović.

Podsjetimo da su iz SDA dan pred dolazak Plenkovića u službenu posjetu BiH usvojili zaključke na Kolegiju stranke u kojima su, između ostalog, govorili o uplitanju susjednih država, konkretno Srbije i Hrvatske u procese u BiH.

S tim u vezi pomenuli su i da će Plenković prisustvovati otvaranju mosta kod Počitelja iako, kako su naveli, Hrvatska nema nikakve veze s tim projektom.

Odgovarajući na pitanja novinara, Plenković je poručio da je njegova uloga na tom događaju posmatračka te da ne treba politizirati ljubaznost.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!