Džaferović o procesu Brdo-Brijuni: Nema rasprave o stanju u BiH

Vijesti 14. maj 202113:00 > 13:16 5 komentara
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović položiio je danas cvijeće na mezarju Kovači u okviru obilježavanja Dana šehida. Govorio je o stanju u državi, ali i o konferenciji Procesa Brdo-Brijuni, koji će se održati u Sloveniji.

“Šehidi i poginuli borci Armije Republike Bosne i Hercegovine su najbolji sinovi ove zemlje. Da nije bilo njihove herojske borbe pitanje je šta bi bilo sa Bosnom i Hercegovinom. Nikada se nećemo moći odužiti ovim ljudima za ono što su učinili, dali za cjelovitu BiH i slobodu koju uživamo. Moramo se nastaviti boriti za djelo i za ono za šta su se borili bh. šehidi. To je cjelovita i demokratska BiH, država ravnopravnih naroda i građana na svakom njenom pedlju. Nasatvit ćemo se boriti za takvu Bosnu i Hercegovinu, ona je u interesu svih nas, svih naroda i građana koji žive u BiH”, poručio je Džaferović.

Kako je kazao, vidimo da su “26 godina nakon Dejtona još uvijek žive retrogradne političke snage koje bi željele da ostvaruju one ciljeve koje se ni ratom nisu mogle ostvariti”.

“Danas im poručujemo da nikada u tome neće uspjeti. Samo bespotrebno gube i svoje i naše vrijeme i bespotrebno tapkamo u mjestu. Treba snažno da napravimo iskorake na izgradnji cjelovite i demokratske Bosne i Hercegovine, države ravnopravnih naroda i građana, da idemo svojim EU i NATO putem. To je jedina i najbolja mogućnost za sve nas koji živimo u BiH”.

Govoreći o različitim porukama iz Bosne i Hercegovine kada su u pitanju dešavanja u Palestini i Izraelu, Džaferović kaže da je u BiH napravljena neka vrsta neprincipijelne navijačke podjele.

“Svi u BiH treba da podržavamo ono što je zakon, ono što je međunarodno pravo. Ako je neko istakao zastavu Palestine i dao podršku pravednoj borbi palestinskog naroda, onda je to na tragu međunarodnih akata. Oni koji ističu druga obilježja, to su u ustvari neka navijačka politika, politika dodvoravanja. Ništa od te politike nema, mi su BiH svi trebamo držati principa, a to su zakoni koji su usvojeni u BiH i međunarodni zakoni. Predsjedništvo BiH je davno utvrdilo stav kada je u pitanju Palestina”, naveo je Džaferović.

Kako je kazao, ovo što se dešava sa palestinskim narodom je jedna teška nepravda koja da opterećuje cijelo čovječanstvo.

Govoreći o konferenciji Procesa Brdo-Brijuni, koji će se održati u Sloveniji, poručio je da “ne ide na forum da rasparavlja o BiH”.

“Mi ćemo o BiH raspravljati ovdje u BiH, i o našem EU putu ćemo raspravljati sa našim partnerima u Briselu i o našem NATO putu sa našim partnerima u Briselu. Nema rasprave o stanju u BiH, mi ćemo ovdje raspravljati o stanju u našoj zemlji”.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare