Džaferović odgovorio Vulinu: Nedostojno da jedan ministar meni postavlja pitanje

Vijesti 04. jun 202112:22 0 komentara
Sefik Dzaferovic
N1

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović odgovorio je na izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Aleksandra Vulina koji je kazao da je "Džaferović dolazio u Novi Pazar i razgovarao sa Sulejmanom Ugljaninom koji je govorio da treba otcepiti takozvani Sandžak, niko mu ni riječ nije rekao".

Odgovarajući na pitanje reporterke N1 Adise Imamović o izjavi Vulina, Džaferović je kazao da je “nedostojno da jedan ministar njemu postavlja pitanje” te da “bi bilo nedostojno i sa njegove strane da njemu odgovora”.

“Ne želim uopće da odgovaram na pitanje tog gospodina. Ja sam član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda i kao takav dužan sam da štitim i vodim računa o cijeloj Bosni i Hercegovini, o svim narodima i građanima koji žive u BIH. To je moja ustavna pozicija. Bošnjački narod osim u Bosni i Hercegovini živi u skoro svim državama nastalim raspadom bivše Jugoslavije. Potpuno je normalno da ja sarađujem, razgovaram, susrećem se sa Bošnjacima u kojima su oni autohtoni narodi. Ja nakon ove konferencije putujem u Rožaje na poziv Bošnjačkog vijeća i razogovarat ću sa ljuduma. Prilikom te posjete i svih posjeta, mora se poštovati država u kojoj narod živi, njen ustav, njen suverenitet i integriteti. Uvijek sam to radio. Tako sam se ponašao u Novom Pazaru kada sam 2019. otišao na poziv BNV-a, tako se naravno ponašam i ovdje u Crnoj Gori. U čemu je problem? Promjena vlasti ne treba da utiče na pozicije manjinskih naroda. Zar je to problem? To bi bio moj komentar”, kazao je Džaferović.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije izjavio je danas da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić predsjednik svih Srba i da je njegovo pravo i obaveza da razgovara sa njima kada im je teško, reagujući na kritike zvaničnika Bosne i Hercegovine.

Vulin je odbacio navode o paternalističkom ponašanju prema BiH i naveo da Srbija samo vodi računa šta se dešava sa Srbima u toj zemlji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!