Džaferović sa ambasadorima EU i država grupe G7: BiH na pravoj strani historije

Vijesti 28. mar 202217:04 > 17:43 1 komentar
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović primio je ambasadore Evropske unije (EU) i država grupe G-7, a tokom susreta razgovarano je o napadu Ruske Federacije na Ukrajinu te o stavovima i aktivnostima koje institucije Bosne i Hercegovine poduzimaju u vezi s time, u saradnji s međunarodnom zajednicom.

Ambasadori su istaknuli zahvalnost BiH zbog pridruživanja rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kojom je osuđena ruska agresija protiv Ukrajine, nacrtu rezolucije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda i stavovima i mjerama Evropske unije o ovom pitanju.

Ambasadori su zatražili od BiH da nastavi s istom politikom kojom se svrstala na pravu stranu historije te da nadležne institucije BiH provedu restriktivne mjere protiv institucija i drugih subjekata Ruske Federacije previđene aktima Evropske unije kojima se BiH pridružila.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH još jedanput je osudio rusku agresiju protiv Ukrajine, potvrdio podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine te iskazao privrženost stavovima Evropske unije i država G-7 u vezi sa situacijom u Ukrajini.

Podržao je zahtjeve EU-a i država članica G-7 prema Ruskoj Federaciji da odmah povuče svoje trupe iz Ukrajine te prestane s primjenom vojne sile protiv Ukrajine i bezobzirnim kršenjem humanitarnog prava kroz napade na civile i civilne objekte, uključujući i bolnice.

Džaferović se pridružio zahtjevima prema Ruskoj Federaciji da otvori humanitarne koridore prema opsjednutim gradovima i područjima u Ukrajini te da omogući dostavljanje humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu. Istakao je kako dijeli zabrinutost i osude međunarodne zajednice, kada su u pitanju iznesene prijetnje o mogućoj upotrebi nuklearnog naoružanja.

Poručio je kako dijeli očekivanje međunarodne zajednice da će Ruska Federacija u dobroj vjeri pristupiti novoj rundi mirovnih pregovora s Ukrajinom.

U vezi sa zahtjevom ambasadora Evropske unije i država grupe G-7 o implementaciji restriktivnih mjera, Džaferović je kazao da traži od Vijeća ministara BiH da provede svoje obaveze i implementira restriktivne mjere predviđene aktima Evropske unije kojima se BiH zvanično pridružila.

Ovaj zahtjev predsjedavajući Predsjedništva BiH će prema Vijeću ministara BiH uputiti i u pisanoj formi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare