Džamija Cvilin u novom ruhu: Dašak Irana oslikan na zidovima (VIDEO)

Vijesti 05. apr 202318:51 0 komentara
N1

Ovog ramazana džamija u Cvilinu nadomak Ustikoline, dobila je novo ruho. Bračni par, Iranac Ebrahim i Sarajka Ena, koji se, između ostalog, bave izradom nakita od najrazličitijih materijala, danima su ukrašavali unutrašnjost jedne od najstarijih džamija u državi.

Preporod piše kako su “želju da rade kaligrafiju iskazali preko svoje prijateljice Asje Nikšić koja je sa porodicom jedan od najvećih vakifa ove džamije”. Asja, navodi Preporod, “porijeklo vodi od tamošnje alimske porodice Dreca, čiji su preci u više navrata baš tu obavljali imamsku službu”.

Glavni imam Ustikoline Edib efendija Efendić podsjeća kako je obnova džamije počela 2019. a svečano je otvorena 2022. godine.

“Ono što mi znamo pouzdano o ovoj džamiji jeste da je srušena 1941. i da u periodu od te godine do njene ponovne obnove ovdje nije bilo džamije. Razlozi su razumljivi jer u fokusu je bila Turhan Emin-begova džamija da se obnovi nakon Drugog svjetskog rata i nakon agresije na BiH, tako da je ova džamija nekako bila u drugom planu”, no efendija Efendić napominje, mještani Ustikoline su dočekali da nakon 82 godine “se ezan čuje sa obje strane Drine”.

Džamiju u Cvilinu su obnavljali po sjećanju najstarijih džematlija, sa željom da izgleda onako kako je izgledala 1941. Ipak morali su se koristiti moderniji materijali koji su danas na raspolaganju, jer “neke od materijala od kojih je tada džamija bila izgrađena ne bi mogli naći, a ni majstore koji bi s tim materijalima radili”, kaže ef. Efendić.

Nakon otvorenja džamije 2022. godine, priča imam “dočekala nas je jedna lijepa vijest, naime, Ena Mulavdić i njen suprug Ebrahim, koji je Iranac su ponudili nama da urade kaligrafiju u ovoj džamiji, te su oni krajem 2022. počeli raditi na kaligrafiji u ovoj džamiji, rezultat njihovog rada mi evo danas možemo vidjeti ovdje kada posjetimo džamiju na Cvilinu. Ja im se naravno ovom prilikom zahvaljujem, molim Allaha dž.š. da ih nagradi, jer oni su u pripremi i realizaciji ovih aktivnosti ostalih punih 60 radnih dana što je veliki posao a naročito je veliko to što su oni taj posao koji su radili uvakufili i nisu naplatili nijednu jedinu marku”, kaže ef. Efendić.

Mještani Cvilina su sretni, kaže Efendić, jer su dobili džamiju nakon dugo vremena. Oni koji su željeli obavljati vjerske dužnosti u džamiji, do nedavno su s desne obale Drine morali do Ustikoline preći nekoliko kilometara. “Džematlije sa Cvilina nisu se ni nadale da će dobiti unutrašnjost džamije ovakvu kakvu je danas imamo, jer ovo je jedinstven primjer ovdje na Drini a vjerujem i šire, pravo umjetničko djelo koje su nam priredili naši Ena i Ebrahim”, zaključio je efendija Efendić.

N1
N1
N1

Ebrahimove ruke neumorno su oslikavale “harfove i cvjetne motive u živim, veselim bojama orijenta kakvi se mogu vidjeti u džamijama blagoslovljenog Horasana, džamijama Isfahana i Tabriza i drugih gradova Irana, Ebrahimove prve domovine”, napisao je Preporod.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!