Džananović Miraščija: Koji koncept stoji iza incijative Hrvatske

Vijesti 02. jul 202113:12 0 komentara

Makedonsko ministarstvo vanjskih poslova po prvi put je organizovalo Prespa Dijalog Forum koji se oslanja na dogovor Grčke i Sjeverne Makedonije.

Dvodnevni forum je prilika da se razgovara o dešavanjima u regionu, ali i da se sagleda uloga SAD i EU u regionu.

Među učesnicima je i profesorica sarajevskog FPN Nedžma Džananović Miraščija koja je govorila za Newsroom.

Podsjetimo, na jučerašnjoj međunarodnoj konferenciji Prespa Forum u Ohridu, profesorica sa Fakulteta političkih nauka univerziteta u Sarajevu Nedžma Džananović Miraščija, postavila je pitanje ministru vanjskih i evropskih poslova Hrvatske Gordanu Grliću Radmanu.

Upitala ga je: “Šta je potrebno da ministar vanjskih poslova Hrvatske razumije poentu i sadržaj presude u slučaju Sejdić-Finci. 

“U ime svih građana BiH, koje Hrvatska konstantno pokušava isključiti iz rasprave o budućnosti BiH i svih Bošnjaka, Srba i Hrvata koji nisu većina u sredinama u kojima žive, pristojno vas molim da pročitate šta presuda kaže. Zašto Hrvatska agresivno podržava presudu o diskriminaciji propagiranjem dodatne diskriminacije u BIH. Da li je to ‘sapun prije parfema’, kako je to hrvatski predsjednik Zoran Milanović jednom prilikom rekao“, upitala je Džananović.

Za Newsroom je pojasnila zbog čega je uputila ovakva pitanja. Dodala je, između ostalog, i da je ovo prva prilika u regionu Zapadnog Balkana da građani oblikuju debatu o budućnosti Evrope.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!