Tabuti ispraćeni za Bratunac: Najmlađa osoba imala devet godina

Vijesti 11. maj 202219:03 > 19:07 1 komentar

Tabuti sa posmrtnim ostacima četiri ubijene osobe iz Bratunca danas su ispraćeni iz Tuzle prema Bratuncu gdje će sutra biti klanjanja kolektivna dženaza na mezarju Veljaci. Na tom šehidskom mezarju do sada je ukopano 306 osoba, a traga se još za 280 osoba.

U kući Osmana Hodžića u Suhoj, oca Suvadine Mujić, zapaljena je kompletna porodica. Najmlađi član, Salmir, imao je samo devet godina, a brat Elvis 11. Tu su pronađene i kosti, a nepoznato je jesu li zapaljeni živi ili mrtvi.

Suvadina Mujić, tetka Salmira Hodžića kaže:
“Tu su oni bili sa majkom, bila dva dječaka, moji roditelji, moj nepokretni otac. Kako su ušli tu, šta su radili, samo Allah zna i oni. Nikada za to niko nije odgovarao. Tuga, velika žalost. Ali bar da se zna njihov nišan”.

Nišan će dobiti i Salih Mehić kojeg je sin tražio 29 godina. Posmrtni ostaci nađeni su u Voljavici u šehidskom mezarju gdje su ga ukopali oni koji su ga ubili.

“Koliko god da mi je teško, nakon svih tih godina, u jednu ruku sam našao smiraj. Znat ću gdje je ukopan. Znat ću gdje trebam otići proučiti fatihu. Na neki način, našao sam smiraj jer znam gdje mu je mezar”, kaže Bekir Mehić, sin Saliha Mehića.

Ali još mnogi još tragaju. Zločinci se slobodno šetaju Bratuncem i pokušavaju zataškati i sakriti tragove i dokaze svojih nedjela poput renoviranja objekta poljoprivredne zadruge u Kravici gdje je ubijeno 1.300 Bošnjaka, kažu porodice.

Šuhra Sinanović iz udruženja “Žene Podrinja” iz Bratunca ističe:
“Ja sam sad prošla pored Kravice. Fasade se već rade. Ovo je bruka i sramota da naša vlast nijemo posmatra. Niko ništa. Samo su žrtve digle svoj glas.”

Za zločine u Bratuncu pred Haškim tribunalom i Sudom BiH osuđeni su Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i Miroslav Deronjić, Najdan Mlađenović, Mirko Todorović, Miloš Radić, dok je u toku predmet protiv Milana Trišića.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare