Dženaza u Vlasenici: Ukopan Ismet Dedić kome su zločinci ubili ženu i djecu

Vijesti 23. apr 202219:50 > 19:50 1 komentar
Ahmed Bešić/Anadolija

Na šehidskom mezarju Rakita u Vlasenici danas je klanjana 18. kolektivna dženaza, a na 30 godišnjicu zločina nad Bošnjacima, sahranjen je Ismet Dedić. Njemu su ubili suprugu Šahmanu, sina Elmira i kćerku Elmiru.

“Imao sam šest godina kada je ubijen. Sjećam se djetinjstva kada je on dolazio jer sam s dvije godine ostao bez oca, jedno vrijeme se brinuo o nama… Emocije se javljaju, nije jednostavno”, kazao je Denis Dedić, kome je Ismet bio amidža.

Ismet Dedić je radio u “Boksitu”. Vlaseničani kažu da su ga zločinci mučili u logoru Sušica, a potom ubili. Nekoliko dana posije ubijena mu je kompletna porodica u blizini mezarja Rakita, ali njihovi posmrtni ostaci nikada nisu pronađeni.

“Dedić Elmir i Dedić Elmira. Ona je 1981. godište, a on je 1979. Bili su mali”, prisjeća se njihov rođak Denis Dedić.

Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija
Ahmed Bešić/Anadolija

Dženaza namaz predvodio je tuzlanski muftija dr. Vahid ef. Fazlović, koji je istakao kako u Vlasenici postoji još uvijek jak otpor istini. Potpredsjednik bh. entiteta RS, Ramiz Salkić je konstatovao da je sistem zakazao u procesu kažnjavanja onih koji su počinili monstruozne zločine. Poslije 30 godina još uvijek se traga za stotinama nevinih žrvtava, a njihovi egzekutori kriju informacije o lokacijama masovnih grobnica.

U Vlasenici je u proljeće i ljeto 1992. godine ubijeno oko 2.500 Bošnjaka. Za monstruozne zločin pravomoćno osuđeni su Dragan Nikolić, Predrag Bastah i Goran Višković. U Sudu Bosne i Hercegovine trenutno se vodi postupak protiv više osoba optuženih za zločine u Vlasenici.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare