Džindić: Zainteresovani smo za projekat izgradnje terminala za plin u Grčkoj

Vijesti 04. maj 202211:29 > 11:38 0 komentara
N1

Federacija Bosne i Hercegovine zainteresovana je za uključivanje u projekat izgradnje terminala za tečni prirodni gas u Grčkoj rekao je za N1 ministar energetike FBiH Nermin Džindić. Džindić je pojasnio da je već kontaktirao rukovodstvo Energoinvesta koje treba da dostavi informaciju o mogućnostima za FBiH.

“”Energoinvest” kako ja znam već razgovara i ja očekujem u narednih desetak dana povratnu informaciju, nakon te povratne informacije kontaktiraćemo vladu KS, sjesti sa njima razgovarati i ponuditi opcije koje su u ovom trenutku moguće, a govorimo o alternativnom pravcu i alternativnom izboru u slučaju da dođe do eventualnog prekida”, rekao je Džindić za N1.

On je pojasnio da su alternativni pravci skuplji, te da je postojeći ugovor sa Gaspromom dobar, no svakako, kaže, postoji potreba za pronalaskom alternativnih načina snadbjevanja, posebno u svjetlu energetske krize izazvane ratom u Ukrajini.
“Moramo imati alternativu u slučaju da dođe do prekida iz bilo kog razloga. Sve su opcije otvorene, želimo da imamo alternativu i pravca snadbjevanja, i izvora, ne kalkulišemo, moramo da imamo sigurno snadbjevanje”, rekao je ministar energetike i rudarstva.

Bosna i Hercegovina u ovom trenutku gas nabavlja isključivo iz Rusije, a jedina ulazna tačka je ona u Zvrorniju. Postoji plan izgradnje južne interkonekcije, koja bi omogućila pristup ukapljenom plinu sa terminala na ostrvu Krku.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!