Džuvo: Ukrajina pokazala zašto BiH mora u NATO

Vijesti 09. mar 202211:52 > 14:14 8 komentara
N1

Almir Džuvo, bivši ambasador Misije Bosne i Hercegovine pri NATO-u za N1 je govorio o tome zašto je važno da se BiH pridruži Alijansi te u kojoj fazi je taj proces. Naglasio je da trenutno u našoj državi ne postoji ozbiljna priča za njeno priključenje NATO-u.

Džuvo je pojasnio da biti članica NATO-a ne znači samo vojnu, već socijalnu, sigurnosnu i ekonomsku stabilnost za zemlju koja je u tom sastavu.

“Mi smo, za tri i pol godine dok sam bio u Briselu, radili mnogo na civilnim reformama i jedan od naših ciljeva bio je, osim vojne i civilna konstrukcija što podrazumijeva izmjene zakona, Pravilnika i dostizanje nekih standarda koje Evropska unija u svojim programima ima i koje bi mi u nekoj budućnosti trebali dobiti”, kazao je Džuvo.

Problem koji predstavlja problem na putu Bosne i Hercegovine ka NATO-u je, kako navodi Džuvo, to što predstavnici iz Republike Srpske to ne prihvataju kao nešto što će i njima i svima u državi donijeti benefite.

“Smatram da jedna zemlja, pogotovo ovako mala kao BiH ne može opstati u okruženju u kojem je sada. Ne samo iz sigurnosnih, već iz ekonomskih i svih drugih. Mislim da nas je nedonošenje te odluke vratilo 10 godina unazad, onemogućilo građanima ove zemlje da podignu svoj standard i da me ne pitaju da li će biti rata. Ne vjerujem da će biti rata jer nema nijednog elementa za to u BiH, pogotovo u ovom lokalnom okviru, ali strepnja koja se uvlači u ljude je upravo iz razloga što mi već treću godinu nismo u toj provedbi reformi koje se zovu put ka NATO-u. To je taj famozni ANP koji mi trebamo predati, a to je vrlo jednostavno i mislim da svako ko je imalo svjestan i pametan u ovoj zemlji mora biti pristalica toga da se mi pridružimo NATO-u”, pojasnio je Džuvo.

Kazao je da je za vrijeme prethodne vlasti, dok je još ministar vanjskih poslova BiH bio Igor Crnadak, razlog zbog čega BiH ne može ozbiljnije razmišljati o priključenju NATO-u bio taj da slijede izbori i da je bolje da fokus bude na njima.

Godinama poslije, kako kaže, taj prvi program priključenja NATO-u ne zna se gdje je, a danas sve manje postoji ozbiljna priča o tome da BiH bude u ovom savezu.

“Politička elita je dužna početi baviti se time i razgovarati na ozbiljan način. Pa da jednom shvatimo šta to nama znači, a znači nam put u neku perspektivu, a ovo sve drugo jednostavno mislim da neće biti ništa dobro”, kazao je.

Mišljenja je da bi sada političari i stranke koje vode zemlju trebali sklopiti dogovor i ozbiljnije razgovarati o priključenju BiH NATO-u.

“Ja sam bio skeptik, ali ovo sada što se dešava pokazuje nam vrlo jasno šta je moguće i to ne mislim na BiH. Svaka zemlja koja je u NATO-u je zaštićena. Svaki oblik nestabilnosti i nasilja i bilo čega što bi moglo prouzrokovati krizu u BiH iz NATO-a su dužni da nas zaštite i ovi EUFOR-ovi vojnici koji su sada došli, tu su preventivno i nije u pitanju nikakva eskalacija sigurnosti u BiH, situacija je pod kontrolom, ali jednostavno iz predostrožnosti dolaze”, poručio je Džuvo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare