Ećo za N1: EP BiH najavila novo poskupljenje struje u privredi za 20 posto

Vijesti 29. jun 202411:13 0 komentara
N1

Većina bh. kompanija susreće sa nedostatkom kvalificirane radne snage na tržištu. Brojni su problemi, nedostatak zakonskog okvira usklađenog sa potrebama tržišta, nedostatak reformi za ubrzan razvoj privrede BiH, a cijene rastu, privredi, ali i građanima.

Od posljednjih poskupljenja izdvajamo najnoviji zahtjev Elektroprivrede BiH, sa kojim je odobreno poskupljenje struje za 10 posto od 1. augusta ove godine. Kako uskladiti rast cijena na tržištu, nedostatak radne snage i razvoj bh. kompanija?

O situaciji na tržištu iz ugla poslodavca u BiH, kao i o neophodnim fiskalnim reformama u Federaciji BiH, razgovarali smo sa bosanskohercegovačkim poduzetnikom Suadom Ećom.

Najave o poskupljenju

Ećo je kazao da je iz Elektroprivrede BiH od ranije bilo najava o poskupljenju struje, te da je to izvjesno za naredni period.

Iz EP BiH je i ranije bilo najava da je neophodno poskupljenje struje za domaćinstvo, vidite da je došlo do dva puta poskupljenja kada je u pitanju privreda. Na neki način, izdržali su koliko su mogli, ali imamo odluku da će doći do poskupljenja u domaćinstvu. To je za sada nekih 10 posto u domaćinstvu, osam posto je ostala potrošnja ali nisam siguran da će to ostati na 10 posto“, kazao je Ećo i dodao:

“Postoje najave o ograničenjima, tarifama, crvenoj, zelenoj, plavoj zoni i mislim da će struje poskupiti onima koji više troše – oni će i više plaćati”.

Također imamo najave iz EP da će doći do poskupljenja struje i poslodavcima, u privredi, za nekih 20 posto. To će se sigurno dočekati u nekom efektu poskupljenja svih cijena“, istakao je Suad Ećo za N1.

Još poručuje da EP BiH obrazloženje za ovaj potez vidi u normalizaciji troškova i usklađivanja poslova.

“Obrazloženje EP BiH je da su morali podići cijene kako bi uskladili poslovanje, na neki način normalizirali jer imaju veće ulazne troškove od prodajne cijene. Isto se dešava sa poslodavcima. Kada se dešava da energenti poskupljuju, vi morate poskupiti svoje proizvode i usluge. U konačnici, ko to plaća, niko drugi do građani”.

“Neke stvari koje se dešavaju u EP BiH, obzirom da su javno preduzeće, trebaju biti transparentne i predstavljene javnosti i svima ostalima. Ipak je to javno preduzeće”, istakao je Ećo.

Smatra da izlaz iz situacije treba tražiti u strateškom opredijeljenju.

“Kako će na kraju izaći sa svim izazovima, trebalo bi jedno strateško opredijeljenje jer se ne može stalno ići kroz poskupljenje odnosno povećanje cijene. Mislim da se mora raditi na optimizaciji. Vidite šta je sa rudnicima, sa rudarima”, ističe Ećo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

BONUS VIDEO

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!