Edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV u FBiH održana u Goraždu

Vijesti 02. nov 202315:12 0 komentara
zzjzfbih

Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine organizirao je 2. novembra 2023. godine u Goraždu devetu edukativnu radionicu o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjenu zdravstvenim djelatnicima koji rade na imunizaciji u Bosanko-podrinjskom kantonu Goražde.

Cilj i ove devete edukativne radionice bio je informirati i educirati zdravstvene djelatnike, posebno provoditelje imunizacije, o humanom papiloma virusu (HPV) i planu provedbe cijepljenja protiv HPV na području Bosanko – podrinjskog kantona Goražde. Dodatni cilj je bio doprinos prevenciji i promidžbi cijepljenja i unaprjeđenju i promicanju zaštite zdravlja žena u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Na radionici je sudjelovalo više od 30 učesnika, liječnika, medicinskih sestara, specijalista te drugih stručnjaka uključenih u provedbu imunizacije na području BPK Goražde.

„Danas smo u Goraždu kako bi zdravstvenim djelatnicima sa područja Bosanko – podrinjskog kantona Goražde predstavlili uvođenje imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine. Humani papiloma virus, kao glavni uzročnik karcinoma cerviksa, jedan je od ozbiljnih uzročnika smrtnosti u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali i u ovom kantonu. Zbog toga smo prošle godine započeli imunizaciju protiv HPV. Ovim radionicama želimo zdravstvenim djelatnicima i stanovništvu prenijeti najnovije informacije o HPV, sve praktične informacije o cijepljenju, njegovom planiranju i realizaciji i krenuti jedan korak dalje i više u odnosu na trogodišnje razdoblje pandemije COVID-19 koja nas je značajno opteretila“, rekao je prim. mr. sc. Siniša Skočibušić, dr. med. Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine.

zzjzfbih

„Želim se zahvaliti Zavodu za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i njihovim partnerima koji su omogućili održavanje ove edukativne radionice u Goraždu, a koja ima veliki značaj za zdravstvene djelatnike sa područja BPK Goražde. Zaista vlada veliko interesovanje. S nama su danas resorni ministar, predstavnici Ljekarske komore naše županije i zdravastveni djelatnici koji rade na imunizaciji. Zajedno razgovaramo o cjepivu koje sprječava jednu jako opaku bolest, a to je karcinom vrata maternice. Ovo cjepivo je u upotrebi od 2006. godine u svijetu. Drago mi je što smo i mi županija u kojoj će djeca moći da se cjepe protiv HPV. Mi smo započeli promidžbu imunizacije protiv HPV u veljači ove godine i proveli smo edukacije u osnovnim školama i podijelili letke sa osnovnim informacijama“, rekla je dr. Medina Bičo, direktorica Zavoda za javno zdravstvo Bosansko – podrinjskog kantona Goražde.

Ministar zdravstva Bosanko-podrinjskog kantona Goražde Senad Čeljo je izrazio zadovoljstvo što se edukativna radionica o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine realizirala i u ovom kantonu.

„Ovo je stručni skup koji se, pored ostalih kantona, održava i u našem kantonu. Drago mi je da se aktivnosti Zavoda za jvno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine i Federalnog ministarstva zdravstva poklapaju i sa našim aktivnostima koje već provodimo, a to su cijepljenje protiv HPV i projekat skrininga na HPV koje smo financirali i provodimo od sredine godine. Riječ je o svjetskom i europskom trendu da se ide u prvacu cijepljenja protiv HPV i skrininga putem kojeg se pouzdano može otkriti o kojim sojevima HPV je riječ“, rekao je ministar Čeljo.

zzjzfbih

Direktor Doma zdravlja “Dr. Isak Samokovlija” Goražde dr. Edin Čengić, izražavajući zadovoljstvo što se edukativna radionica održala i u Goraždu, detaljnije je predstavio rezultate projekata skrininga na visoko onkogene sojeve HPV koji se provodi u BPK Goražde.

„Projektom obuhvaćamo žene koje su u najrizičnijoj životnoj dobi za pojavu displazije na vratu maternice i karcinoma, a to su žene između 20 do 50 godina. Za nepuna dva mjeseca koliko radimo skrining uzeli smo 134 uzorka od kojih je 14 pozitivno na visoko onkogene sojeve HPV, što je oko 10,4 odsto. To pokazuje da je virus zaista prisutan kod naše ženske populacije i da mi zaista imamo veliku potrebu za cijepljenjem i dodatnom edukacijom o HPV i njegovim posljedicama”, rekao je dr. Čengić podsjetivši da se u BPK Goražde svake godine bilježe novootkriveni slučajevi karcinoma vrata maternice.

Edukativne radionice o uvođenju imunizacije protiv HPV u Federaciji Bosne i Hercegovine namijenjene zdravstvenim djelatnicima koje je stručno uredio i vodi Zavod za javno zdravstvo Federacije Bosne i Hercegovine u partnerstvu s Federalnim ministarstvom zdravstva, UNFPA, WHO u BiH, USAID-om i Udrugom Kap održavale su se u proteklom razdoblju u nekoliko gradova u Federaciji Bosne i Hercegovine. Planirana je još jedna edukativna radionica, posljednja, 7. novembra 2023. u Mostaru.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!