Efendić o putu BiH ka EU: “Samo je sir u mišolovci besplatan…”

Vijesti 20. mar 202418:45 5 komentara

"U posljednjih godinu dana napravili smo korak naprijed ka EU, ali smo napravili smo nazadak u životu građana. Velika je inflacija cijena, nismo imali ekonomski zamah i rast dohodaka. Bojim se da će vlast i nakon sutra, nastaviti pričati samo o tome", rekao je u Danu užvio Semir Efendić, predsjednik stranke SBiH i načelnik Općine Novi Grad Sarajevo.

“BiH treba biti dio EU voza”

Dan je uoči konačne odluke Evropske komisije o otvaranju pregovora sa BiH, pozitivne vijest iz Brisela. Jeste li optimista?

Mislim da nam je EU progledala kroz prste. Znamo mi da nismo učinili baš sve što je trebalo, ali vjerovatno je za EU najlogičnije da ne izostavi jednu zemlju iz tog procesa. BiH je zadnja država iz ovog dijela Balkana koja otvara proces pregovora iako je pitanje da li će ova odluka značiti i datum otvaranja pregovora. U svakom slučaju jedan korak naprijed. Davno su to dobile države regiona i dobro je da BiH bude dio tog voza.

Ima li mjesta pretjeranoj euforiji?  

EU nije ona u koju smo nekada krenuli. Mijenja se stanje i ima puno svojih problema u poljoprivredi, ekonomiji, inlfaciji, globalna dešavanja s ratom u Ukrajini itd. Nema razloga za previše optimizma, posebno koji se tiče našeg života. Dok smo napravili korak naprijed ka EU u godinu dana, napravili smo nazadak u životu građana. Nadao sam se, pošto imamo priču o evropskom putu vlasti godinu dana, da će se početi baviti drugim stvarima kada dobijemo status. Bojim će da će nastaviti pričati samo o tome.

“Vlasti se bave samo kandidatskim statusom, ali ne i životom građana”

Zanemarile su se neke stvari koje se tiču života građana?

Čini se da se vlast nije ničim drugim bavila osim toga. Zakon o sudskom i tužilačkom vijeću se ticao samo imovine sudija i tužilaca, Zakon o sukobu interesa odnosi se samo na institucije BiH… Svi su doneseni u hitnoj proceduri i njihova primjena neće donijeti rezultate za BiH. I ova priča kako ćemo dobiti fondove i milijarde – ima poslovica ‘samo je sir u mišolovci besplatan’. Meni je žao da se ne bavimo ekonomijom i da nemamo budžeta u martu za ovu godinu.

Je li u proteklih godinu urađeno više nego u proteklih 10 kao što je to rekla predsjednica EK Ursula on der Leyen?

Ne bih se složio s tim. Ova garnitura vlasti je sponzorirana na neki način od EU. Neka nam objasne zašto nema budžeta, zašto ne mogu riješiti pitanje funkcionisanja BHRT-a, kako mogu imati ministra koji govori da će se BiH podijeliti, drugom ministru se prikazuju dronovi ubice itd. Crna Gora otvorila je pregovore 2012., Srbija i Albanija su dobile status 2014. Prije 10 godina. Vjerujem da će i nama trebati toliko vremena. Ako nam je trebalo toliko da otvorimo pregovore, onda ćemo skladno tome imati istu brzinu u nastavku procesa. Nema uslova da budemo bolji i brži od zemalja iz regije.

Iz vladajuće koalicije kažu da će nastaviti ubrzano raditi.

To je jedno zabavljanje javnosti. Da smo ušli u EU možda bi bio razloga da se toli  oo tome govori. Moram reći da se i svi problemi ne riješe ulaskom u EU. Hrvatska nije riješila probleme demografije i poljoprivrede. Mi 90 posto hrane uvozimo, zemlja koja može proizvesti hranu za svoje stanovništvo, ali niko o tome ne priča.

“Dodik i Čović su preuzeli državu”

Krikujete Trojku. Rekli ste da su u ovoj cijeloj priči oko evropskog puta najviše profitirali Čović i Dodik, kako bi istrgovali i dobili sve poluge i pozicije utjecaja moći, Trojka im je ustupila pozicije u brojnim institucijama, a zauzvrat dobivši da SNSD i HDZ glasaju za ovakva polovična rješenja?

Sigurno je da su na neki način državu preuzeli Dodik i Čović. Meni su čudne izjave Nermina Nikšića koji kaže da nisu ništa dali. U septembru prošle godine bila je odluka za raspodjelu PDV-a prema kojoj je RS pripalo 100 miliona KM više. Fiskalno vijeće do sada više nije zasjedalo. 100 miliona FBiH gubi za svaki kvartal. Gospoda iz Torjke to više ne pominje. Neka objasne zašto se odluke na Fiskalnom vijeću više ne donose kvartalno? Imenovanja direktora na pozicije su brojn. U BH ANSI je u dva mandata zet Dragan Čovića a u isto vrijem ukidaju primarni radar na areodromu Sarjavo. Dodik i Čović uspostavljaju kontrolu nad državom BiH. Evo primjer reprezenatacija BiH – Dodikvo sestrić je predsjednik Nogometnog sveza, a Dodik kaže da ne navija za BiH. Šta je s drugim brojnim agencijama u kojima Dodikovi i Čovićevi kadrovi preuzmu funkcije i to je ono što nam se dešava. Konkretne pozicije upravljanja država od dvije stranke koje imaju otvorenu ili prikrivenu separatističku politiku.

Kako gledate na izajve kako svako sebi sebi pripisuje zasluge za ovo što će se stura dogootii u Briselu? 

Opozicija je zakazala ključnu sjednicu Doma naroda na kojoj se glasalo o Zakonu o sprečavnaju pranja novca, ne vladajuće stranke. Dodikovo ponašanje je uticalo na to da EU prigrli BiH na neki način i da joj zeleno svjetlo.

Kako komentarište posljednju sjednicu Doma naroda koja je prekinuta?

Što se tiče Izbornog zakona, bila je najava da će glasati protiv, a usvojen je dnevni red na kojem bio Prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH kojim se ukidaju strane sudije. Cijeli KlubBbošnjaka je napustio sjednicu jer se nije željelo igrati s takvom temom. To je jedna od rijetkih institucija nad kojom Dodik i Čović nisu uspjeli preuzeti kontrolu. Parlament FbiH ne radi jer treba imenovati jednog sudiju Ustavnog suda. Je li mislite da je slučajno da se tamo nalaze? (strane sudije, op.a.)  Pa vidite kako to izgleda kada se predstavnici naših stranaka trebaju nešto dogovoriti.

“Situacija u KS narušena, upitna većina u PFBiH”

Situacija u KS – statistike kažu da je zadovoljavaljuća, Čampara kaže da je zabrinjavajuća i pokrenuo je inicijativu za održavanje hitne sjednice Skupštine KS?

Sigurnosna situacija u KS je veoma narušena, ne sjećamo se kada je toliko krivičnih djela s teškim posljedicama bilo. Stranke opozicije su prije mjesec dana podinijele inicijativu za hitnu sjednicu, a predsjedavajući je odbio. Sada su je prihvatili. Nadam se konkretnim mjerama,  mada mislim da ne znaju ovo riješiti. Ne razumiju da je sve povezano s kriminalnim grupama i da se s njima teba konkretno obračunati.

Ima li većine u PFBiH?

Parlament FBiH ne radi. Napravljen je u zadnjem trenutku kupovinom jednog broja zastupnika da bi se napravila većina od 50. Upitno je ima li većine. Ucjenuju se za određena imenovanja. Odnosi između HDZ i HDZ 1990 su narušeni, kod partnera Trojke isto. Trebalo se znati kada se pravila takva vlast da to neće funkcionisati. Nakon 10 godina prvi put imamo ogroman gubitak Elektroprivrede BiH. Sigurno je da su BiH trebale promjene, ali nisu sigurno ove.

Kako ćete nastupiti na lokalnim izborima?

Kao stranka imamo ambiciju nastupiti u ozbiljnom formatu. Sad ćemo imati više od 10-15 kandidata za načelnike. Tamo gdje ne budemo imali kandidati, moguće da ćemo podržati onoga za koga smatramo da je dobar.

Vi ostajete kadnadidat za načelnika Općine Novi Grad?

Mislim da smo u prednosti kao stranka i ne bi bilo dobro ugrožavati tu prednost.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare