Efendić: Sastanak u Konjicu je pokušaj Čovića da “spusti loptu”

Vijesti 03. jul 202318:05 1 komentar

"Na ovakvo kršenje Dejtonskog sporazuma odgovoriti bez sankcija, nije bilo baš za očekivati", kazao je danas za N1 načelnik sarajevske opštine Novi Grad na posljednje odluke Christiana Schmidta, Semir Efendić.

“Na ovakvu odluku reagovati tako što će se samo poništiti.. Možda i najvažnije je reći da smo skoro 30 godina od Dejtona, to nije malo. Činjenica da u 28. godini nakon potpisivanja Dejtona i dalje Visoki predstavnik reaguje na elementarna pitanja pokazuje da sistem uspostave institucija u ovoj državi nije uspio”, kazao je Efendić.

Dodaje da su Sud i Tužilaštvo mogli do sada reagovati više puta.

“Imali su osnova i Sud i Tužilaštvo reaguju više puta. Naše institucije su napravljene pod političkom kontrolom imenovanja kadrova pa čak i u dijelu institucija gdje kadrovi ne bi smjeli imati dodira s politikom. Zašto su naše institucije paralizovane je najvažnije pitanje ovog trenutka. Moram citirati nešto što je Dodik rekao u Konjicu, a to je da “institucije RS imaju kapacitet da provedu u svakom trenutku svaku odluku”, a da institucije BiH nemaju. I nemaju nažalost jer je između ostalog njemu i sličnima dozvoljeno da instaliraju svoje kadrove na najvažnija mjesta u sigurnosnom i ostalim sektorima, i to naravno rade na način da provode separatističku politiku unutar tih institucija”.

Efendić kaže da se ide u pogrešnom pravcu.

“28. godina nakon Dejtona jedino moguće rješenje je da visoki predstavnik nešto uradi, isti onaj koji je prije dva mjeseca prekršio Ustav FBiH. Sve se ovo dešava jer se ide u pogrešnom pravcu. Ovo jačanje svakog etničkog faktora u odlučivanju nas ustvari vodi u dalje blokade”.

Na pitanje o tome da li smatra da Dodik za svoje poteze ima podršku od Srbije, kazao je:

“Imao je on nekoliko referenduma. Ovo je samo faza ka konačnom cilju, ali mislim da postoji potpuna koordinacija između RS i Srbije. Srbija paralelno vodi procese i u Srbiji i na Kosovu. Mene najviše od svega brine, da bosanska i bošnjačka politika ima artikulisan pristup od početka i da nisu tako naivni”.

“Mislim da nije trebalo praviti vlast sa Dodikom dok ima ovakvu retoriku prema državi. Očekivati nešto drugo osim ovoga zaista je suludno”.

Schmidtove odluke pokazuju da BiH nije izgradila sistem institucija koji može da reaguje.

“Mislim da je cilj opozicije drugačiji nego Dodikov u RS, između ostalog da ga konfrontiraju međunarodnoj zajednici. Ne bi me uopće ovo brinulo da bosanske snage imaju drugačiji pristup. Sigurnosni sistem naše zemlje nije u stanju da provede svoje odluke. Nažalost, kada je u pitanju jedno frapantno kršenje i Ustava i zakona, pokazuje se da nije izgradila sistem institucija koji može da reaguje”.

“Ovaj sastanak u Konjicu nekoliko dana nakon usvajanja zakona u NSRS je jedan pokušaj Dragana Čovića da spusti loptu. To je bilo pomaganje Dodiku, pravljenje relaksacije i spuštanje lopte”, kazao je o sastanku Trojke i delegacija SNSD-a i HDZ-a koji je održan u Konjicu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare