Eichhorst: Uputila sam jasnu poruku vlastima u RS, EU je spremna povući crtu

Vijesti 12. jul 202313:03 2 komentara
N1

Direktorica za Evropu u Službi za vanjske poslove EU Angelina Eichhorst održala je jutros sastanak sa predstavnicima koalicije na državnom nivou te drugim bh. zvaničnicima. Kazala je kako je uputila jasnu poruku predstavnicima vlasti iz Republike Srpske, ali i da iz Bosne i Hercegovine odlazi s optimizmom zbog napretka i poruka koje su jedinstveno upućene: "Ako EU krene u ubrzano pridruživanje nemojte izostaviti BiH."

N1
N1
N1
N1

“Jako puno toga je urađeno u proteklim mjesecima i EU pozdravlja dosadašnje rezultate rada Vijeća ministara BiH. EU je stava da svakog treba slušati i saslušati i stojimo vam na raspolaganju. Zahvalila sam se predsjedavajućoj Krišto i njenim kolegama na svim naporima koji su lagani na rješavanju preostalih zakona koje je potrebno usvojiti i daljih koraka na reformskoj agendi. Koalicija na nivou BiH do sada je radila u konstruktivnom duhu i EU želi da se nastavi to. Jasno smo isticali da se rješenja trebaju nalaziti kroz političke pregovore. Uputili smo apel da rade na očuvanju konstruktivnog duha i naglasili da bilo kakvi jednostrani potezi i bilo šta što podriva ono što je do sada urađeno je apsolutno neprihvatljivo kao što su neprihvatljivi protuustavni i protuzakoniti potezi. Vladavina prava je ključna za funkcionisanje BiH i vrlo jasnu poruku sam uputila i predstavnicima vlasti RS”, rekla je Eichhorst.

Istakla je kako EU očekuje da BiH ispuni 14 ključnih prioriteta koji jesu obiman poduhvat, ali, ističe, apsolutno ostvariv.

“On je kompas za poboljašnje kvaliteta života građana i napretka na evropskom putu jer godine zastoja su onemogućile investicije, građani gube nad, napuštaju ovu zemlju i to smo ponavljali više puta kao i što smo ponavljali da su neprihvatljiva protuustavna djelovanja. Evropska unija će uvijek biti spremna da se radi na iznalaženju političkih rješnja, da pomogne, jednako kao što je spremna i da povuče crtu kada stvari odu predaleko. Podsjetit ću, prošle godine u junu predsjednik Evropskog vijeća je na sastanku u Briselu okupio političke predstavnike i nimalo nije bilo jednostavno, ali došlo se do sporazuma koji će nakon oktobarskih izbora poslužiti kao temelj za formiranje vlasti što s desilo u rekordnom roku na nivou BiH i nižim nivoima. Uvjeravam vas da ovo nije ista Evropska unija od prije 28 godina i mi radimo ubrzanom dinamikom kako bismo jačali našu otpornost, jedinstvo, pravili dalje iskorake i to je Evropska unija današnjice. Na tome želimo raditi sa svim partnerima Zapadnog Balkana koji uključuju BiH. Na jutrošnjem sastanku bilo je i ohrabrujućih poruka, ali je rečeno i ‘ako EU bude imala ubrzanu dinamiku procesa pridruživanja nemojte da BiH bude izostavljena’. Ovo je jasna poruka koju nosim sa sobom iz BiH”, poručila je.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare