Eichorst: Ovo su konkretna pitanja na kojima želimo vidjeti napredak od bh. vlasti

Vijesti 07. feb 202412:36 0 komentara
N1

Izvršna direktorica za Evropu u Evropskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichorst stigla je u posjetu BiH, a danas se obratila medijima nakon sastanaka koje je imala sa zvaničnicima.

“Željela sam prije povratka u Brisel otići u kamp Butmir i sastati se sa komandantom EUFOR-a. Kao što vidite, kratka posjeta, primarni povod je politički dijalog koji imamo sa šest partnera sa Zapadnog Balkana. Koristim priliku da se zahvalim na gostoprimstvu. Mislim da smo razmatrali vrlo važne teme sa našim partnerima u cilju jačanja i intenziviranja dijaloga, prije svega u kontekstu zajedničke politike prema EU i same odbrane”, kazala je

“Kada sam već spomenula odbranu, nakon ovog obraćanja medijima, razgovarati ću sa komandantom misije ALTEA”, dodala je Eichorst.

Kaže da primjećuje posebnu energiju u radu MVP BiH, te da su svi angažovani na ispunjavanju zadaća.

Bila je to kratka posjeta, ali vrlo produktivna. Jučer sam se sastala sa Predsjedništvom i razgovarali smo o tome šta je naredni korak za BiH. Ovo je značajan trenutak i zamah, kao i prilika koja se ukazala. Prilika koja zahtjeva da svi budu angažovani na ispunjavanju zadaća. Ova energija i angažman je nešto što primjećujemo u radu MVP, posebno u njihovom angažmanu“.

Eichorst je istakla koji su glavni uslovi koji se očekuju od bh. vlasti.

Martovska sjednica Evropskog vijeća je izuzetno važna za BiH. Nedavno je gospođa von der Layen bila u posjeti BiH, željela je vidjeti šta je urađeno kako bi mogla izvijestiti šefove država. Konkretno želimo da vidimo napredak po pitanju Frontexa, usvajanja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, zakon o sukobu interesa i zakon o sudovima. To ja zovem 3+1 uslovima. Moramo obaviti sve pripreme kako bismo imali adekvatan izborni proces“.

“Moram iskoristiti priliku da čestitam svima koji su u sklopu misije ALTHEA i na misiji koju obavljaju. Mi se kao EU uveliko oslanjamo na procjene EUFOR-a. Ja pokušavam da minimiziram bilo kakvu prijetnju koja je pristuna. Nažalost takve prijetnje su prisutnije u medijskom prostoru od onih koji žele da ispunjavaju svoj posao”, kazala je Eichorst.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!