Ekipa N1 posjetila ultraortodoksne Jevreje koji borave u Istočnom Sarajevu

Vijesti 28. jan 202219:24 > 21:10 6 komentara

Naselje Kula u Istočnom Sarajevu privremeni je dom za 37 stranih državljana za koje mnogi pretpostavljaju da su pripadnici ultraortodoksne jevrejske grupe Lev Tahor. Mještani Kula zabrinuti njihovim prisustvom pozivali su i nadležne. Iz Službe za poslove sa strancima kažu - oni nisu napravili niti jedan prekršaj. Rabin Eliezer Papo za N1 kaže, bezopasni su. Naša ekipa ih je danas posjetila.

Nakon što su nas spazili, ostavljaju poslove i zatvaraju se u kuće. No, jedan od njih, kaže da se zove Mosha, ipak prilazi ogradi. Poklonio nam je grickalice, a mi smo zatražili razgovor.

N1

No, Mosha je kratko rekao da on ne može davati izjave, te da će se obratiti nadređenom. Čekali smo, niko nije izlazio. U međuvremenu, prolaznici su sa zanimanjem posmatrali objekte u kojima ova grupa stranaca boravi. Među njima nekolicina djece. Mosha izlazi ponovo. Ovoga puta u ruci nosi nekoliko kutija keksa. Imao je namjeru dati ih lokalnim dječacima, no oni su od njega pobjegli.

Čekali smo strpljivo na izjavu. Na koncu smo morali otići, jer nam je poručeno da ostavimo broj telefona, te da ako budu spremni da govore da će se oni javiti.

Mosha nije htio potvrditi da li je član Lev Tahor grupe. Rekao je tek da su stigli iz Amerike. Pojedini svjetski mediji nedavno su pisali o drami na aerodromu u Gvatemali pri pokušaju grupe Lev Tahor članova da otputuju u Iran. Postoje špekulacije da je jedan dio upravo te grupe završio u BiH. O tome piše i Jerusalem Post.

“Iako nije potvrđeno da li su ove osobe zaista članovi Lev Tahora, to bi pratilo njihovu nedavnu putanju. Grupa je od 2018. pokušavala dobiti politički azil u Iranu, ali se suočila s poteškoćama da tamo stigne. U novembru 2021. grupu pripadnika Lev Tahora presreli su irački zvaničnici u regiji Kurdistan dok su pokušavali da se probiju do Irana i deportovani su u Tursku, gdje je i snimljena fotografija članova. Nakon toga, članovi sekte su navodno otputovali u obližnju balkansku državu Rumuniju”, piše Jerusalem Post.

Rabin Papo: Minorna grupa, nisu opasni

Rabin Eliezer Papo, za N1 kaže, riječ je o minornoj grupi. Najviše do 1000 članova u cijelom svijetu. Za lokalno stanovništvo, kaže, nisu opasni. No, često su meta socijalnih radnika, zbog ekstremnih načina kažnjavanja djece. Uskraćivanje hrane, zaključavanja u podrume, tjeranja na dugotrajne molitve.

N1

“U svim zemljama u kojima su imali problema, problemi su vezani za socijalne službe te zemlje i unutrašnje uređenje zajednice. Ne postoje konflikti između te zajednice i okolnog stanovništva. To je zajednica koju spoljašni svijet apsolutno ne zanima, sve što rade rade sami sebi. Države se upliću i kažu samom sebi možeš i dvoje odraslih ako pristaju na nasilje, ali kao roditelj nemaš pravo da maltretiraš svoju djecu dugim molitvama, striktnim zahtjevima o oblačenju djevojčica i tako dalje”, kazao je Papo.

Članovi Lev Tahora, što je u prijevodu “čisto srce”, Ameriku napuštaju ne samo zbog socijalnih službi, nego i spora koji je nastao nakon što je jedan maloljetnik iz Izraela stupio u sektu bez znanja roditelja, a oni mu omogućili da dobije pasoš i pobjegne u Ameriku.

“U Izraelu javnost smatra da je ideologija iskorištena da se pobjegne u Ameriku jer su vođe grupa bile u kontaktu sa islamističkim organizacijama koje se u Izraelu smatraju terorističkim”, dodao je Papo.

Građani Istočnog Sarajeva, nekoliko puta su policiji prijavljivali ovu grupu, navodeći kako su uznemireni (zabilježene su i određene fotografije koje objavio portal Katera) , iako su nam iz Službe za strance kazali kako isti nisu napravili nijedan prekršaj, te da im ugovor o boravku ističe već početkom februara, kada bi i mogli pokušati napustiti BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare