Ekipa N1 u Kostajnici, cesta i dio brda uništeni: Potok i brane niko nije održavao, jednu i potkopali kada se gradio put

Vijesti 06. okt 202414:27 0 komentara
N1

Putna komunikacija između Buturović Polja i Kostajnice, potez od Ćelebića, uspostavljena je nakon nekoliko dana. Još uvijek ima dosta odrona. Cesta više ne postoji i nemoguće je preći na drugu stranu. Dio brda također ne postoji. Mještani kažu - ljudski faktor je uveliko doprinio ovome.

Mještanin Mion Cipetić kazao je za N1 kiša počela oko sedam sati navečer, ali normalno. Oko jedan ujutro je počeo jak pljusak i vjetar.

“Izašao sam iz kuće i samo sam čuo jaku buku. Vidio sam da rijeka teče. Cijelu noć nismo spavali. To je bilo strašno. Prošlo je brane i voda je išla preko mosta. Taj pijesak je išao i razvalio cestu”, rekao je Cipetić.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

Ističe da je njegov otac pričao kako se ovo davno dogodilo i da su se tokom Jugoslavije izgradile tri brane upravo kako do ovoga ne bi došlo. Ali, dodaje, to nikada nije obnovljeno niti čišćeno.

“Poslije rata se praivo neki put prema Buturović Polju i potkopali su jednu branu i ona je sada isplivala od pritiska. Nikada to nije održavano niti je ko ulagao, ni potok nije čišćen. Zato se ovo dogodilo. Moj otac je rekao da će do ovoga doći upravo zato što nisu čistili”, rekao je.

U Kostajnici srećom nema ljudskih žrtava. Dosta kuća je uništeno.

“Nije se čistilo, sve je nicalo po potoku, nije imalo tok. To je sve zaraslo i otišlo na drugu stranu. Nemamo vode i struje. Ali šta ćete. Jučer su nam navijači Zrinjskog doveli 10 agregata i hvala im. Pomogli su ljudima koji su imali u frižieru nešto mesa da se to spasi. S Crvenim križom idemo i pomažemo jedni drugima. Svako dva-tri sata neko nešto donese, ne gleda se ko je ko”, kazao je Cipetić.

Sve informacije pratite na našem LIVE BLOGU

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!