Ekipa N1 u selu Kralupi, kuće zatrpane: “Ovo je nekada bio raj, sada je apokalipsa” (VIDEO)

Vijesti 07. okt 202414:26 0 komentara
N1

Ekipa N1 stigla je do sela Kralupi koje je danima bilo odsječeno od ostatka svjeta. Selo je udaljeno 15-ak kilometara od Buturović Polja. Situacija je, kaže reporterka N1 Melika Balihodžić, katastrofalna. Puka je sreća da nije bilo žrtava jer su kuće zatrpane.

N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1
N1

“Stojimo na dva metra nanosa, toliko ispod je livada. Cijeli spratovi kuća su u mulju. Mi smo prva medijska ekipa koja je došla ovdje. Građani su nam danima pisali kako im je potrebna dodatna mašinerija. Zahvalni su što su im spašeni životi”, kazala je reporteka N1.

Mirsad Bećirević iz Kralupa kazao je kako je stigao u sedam ujutro nakon što se dogodila katastrofa.

“Dobio sam poziv od komšija da se desila havarija. Kroz dio gdje stojimo je išao val koji je rušio i nosi osve ispred sebe. Rijeka je i prije rasla, ali se nikada ništa slično nije desilo”, rekao je Bećirević za N1.

Kamenje i mulj predstavljaju najveći problem jer su kuće zatrpane.

“Svjestan sam da ima prečih mjesta jer se još traga za ljudima. Pa kada dođemo na red, Bože moj. Kuće su zatrpane. Do njih ne možemo ručno, potrebne su mašine. Ovo je bio raj na zemlji, sada ne liči ni na šta. Ovo je apokalipsa. Ovo više nije bezbjedno”, istakao je.

U selu živi oko 100 stanovnika. Starosjedioci kažu da se ne sjećaju ovakvog potopa i udara.

“Gore ima i brana, tu je privatna hidrocentrala i od nje su nastali problemi. Stalno je rijeka nanosila materijal i sužavala korito rijeke. Ovo je sada posljedica nesavjsesnog građenja hidrocentrala. Ja sam ovdje 20 godina i niko nije došao da kaže može li se ta brana praviti, možemo li očekivati takav udar – bilo šta. Sve kuće ovdje su legalne i niko nije pravio kuću na svoju ruku”, naglasio je.

Niko nije upozorio te ljude koji su gradilia HE i branu, kaže, da se građevinski materijal ne smije bacati u rijeku niti ih kaznio.

“Ljudi koji su išli gore kazali su da je pukla brana i da je val od pet do sedam metara proletio u roku od tri minute i poharao sve”, kazao je Bećirević i zahvalio se Civilnoj zaštiti koja pokušava skrenuti tok rijeke da bi se vratila u korito.

“Mi ovdje nećemo moći žvijeti ako se rijeka ne vrati u korito i ne osiguramo da se ovo ne ponovi opet”, kazao je.

Mještani su otišli kod rodbine u okolna mjesta jer ovdje ne mogu živjeti.

“Ne mogu prespavati ni na spratu jer predviđaju novo nevrijeme za dan-dva”, rekao je.

Sve informacije možete pratiti u našem Live BLOGU.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!