Bečarević: Zašto su i dalje visoke cijene gasa u BiH?

Ekonomija 02. dec 201422:39 > 22:42
N1

Projekat Južni tok je zatvoren - to je poruka koja je sinoć stigla iz Moskve, iz Gazproma, i Turske. Putin je objasnio da projekat ne može biti nastavljen jer se Evropska unija tome protivi. Jedna od učesnica projekta, Srbija, direktno je ugrožena.

Almir Bečarević, konsultant u bh. gasnoj privredi za Dnevnik N1 komentarisao je razloge Moskve da stopira projekt “Južni tok” i kakve je posljedice takva odluka izazvala po privredu BiH.

Bečarević je izrazio sumnju da je glavni razlog zaustavljanja izgradnje “Južnog toka” odbijanje Bugarske da da saglasnost za ovaj veliki projekt.

“Ne može jedna zemlja zaustaviti ovako veliki projekt. Ovdje se, prije svega, radi o nepoštivanju pravila Evropske Unije. Ruska kompanija Gazprom odbila je zahtjev EU o pravilu pristupa treće strane, što znači da svako ima pravo pristupa tom budućem gasovodu. Gazprom je želio da to samo bude njegov gasovod što je EU odbila”, rekao je gost Dnevnika koji je kao “pravi” razlog za odustajanje od “Južnog toka” istakao pad cijene gasa na svjetskom tržištu.

Bečarević je izrazio čuđenje stanjem cijena u BiH i regionu, jer, kako kaže, na svjetskom tržištu cijene su pale na onu razinu koja je bila u “prvom kvartalu 2010. godine”.

“Treba pitati vlast i gasne kompanije zašto su cijene gasa kod nas i dalje tako visoke”, istakao je Bečarević.

Gost Dnevnika je rekao da stopiranje “Južnog toka” neće izavati štetu po bh. privredu i da mi imamo “neiskorišteni gasovod od Zvornika do Travnika” koji radi na 25 posto kapaciteta.

“BiH neće pretpjeti štete zbog zaustavljanja Južnog toka”, rekao je Bečarević dodavši da je Jadransko-jonski gasovod “prioritet” za BiH i Hrvatsku.