Verizon kupuje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara

Ekonomija 21. feb 201716:16 > 16:22
Reuters

Američka telekomunikaciona kompanija Verizon kupit će internet poslovanje Yahoo s popustom od 350 miliona dolara u odnosu na prethodno dogovorenih 4,8 milijarde dolara, zbog sigurnosnih propusta kojim je ugroženo više od milijardu naloga na Yahoou.

Danas objavljen novi sporazum dviju firmi olakšao je brige investitorima koji su strahovali da bi Verizon mogao tražiti smanjenje cijene od najmanje milijardu dolara ili čak otkazati čitav dogovor, prenijela je agencija AP.

Do izmJene dogovora je došlo pošto je Yahoo, nakon prvobitnog sporazuma s Verizonom, objavio da u dva hakerska napada 2013. i 2014. godine ukradeni lični podaci više od milijardu korisnika.

Prema novom ugovoru Yahoo i Verizon će podijeliti moguće troškove zbog tih hakerskih upada.

Verizon, največi američki provajder bežičnih komunikacija, kupit će osnovno internet poslovanje Yahooa – pretragu, e-mail i messenger, i tako zaokružiti svoje ponude pošto je već kupio AOL za 4,4 milijarde dolara.

Yahoo je nekada bio jedna od vodećih internet kompanija, ali posljednjih godina pod pritiskom konkurencije gubi položaj tržištu.

Poslije prodaje poslovanja s mailovima, sajtom, aplikacijama za mobilne telefone i marketing Verizonu, Yahoo bi trebalo da promijeni ime u Altaba. Nov naziv je kombinacija riječi “alternativno” i “Alibaba”, pošto Yahoo poseduje blizu 15 posto kineske Alibabe, vrijednosti 35 milijardi dolara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.