Obilježeno deset godina Austrotherm BH

Austrotherm

Jeste li znali da je u BiH u proteklih deset godina proizvedeno toliko stiropora da bi se sa tom količinom čak četiri i po puta mogla pokriti cijela BiH?

Toliko je naime do sada izašlo iz proizvodnih pogona Austrotherma BH, fabrike specijalizirane za visokokvalitetnu, inovativnu toplotnu i zvučnu izolaciju, koja obilježava deset godina uspješnog rada u našoj zemlji.

Smanjuju troškove grijanja i hlađenja, stvaraju ugodnu klimu u stambenim i poslovnim objektima te doprinose zaštiti okoliša. Osnovne su to odlike proizvoda koji dolaze iz njihovih pogona u Bihaću i Šamcu u kojima je, uz kancelariju za tehničku podršku i marketing u Sarajevu, trenutno stalno uposleno 60 radnika.

Austrotherm GmbH je 2007. formirao direktno predstavništvo u BiH i već iste godine uspjeli smo zauzeti značajan dio ovdašnjeg tržišta termoizolacionih materijala te tako zaslužiti odluku rukovodstva koncerna u Austriji da se u Bihaću izgradi moderna fabrika za proizvodnju termoizolacionih ploča od EPS-a, koja je sa radom počela 2008. godine. Naš naredni korak bio je izvoz, a zbog potreba na domaćem, ali i regionalnom tržištu, 2012. otvorili smo nove pogone u Šamcu. Sa više od dva i po miliona kubika prodatog stiropora u BiH i regionu, postali smo danas prepoznatljiv brend, sinonim kvaliteta na tržištima BiH, Hrvatske i Slovenije“, izjavio je Slaviša Gajić, direktor prodaje Austrotherm BH d.o.o. na današnjoj konferenciji za medije održanoj u Sarajevu povodom jubileja.

U BiH se proizvode produkti na bazi EPS-a (ekspandiranog polistirena), a u ponudi imaju sve vrste bijelog i grafitnog “sivog” EPS-a ili stiropora različitih namjena, odnosno onih koji se koriste za izolaciju čitavog objekta, a u ponudi je još i XPS (ekstrudirani polistiren). Potrošač u konačnici ima optimalno rješenje za svako područje na objektu kao što su temelji, podrumi i vanjski podrumski zidovi, sokle, unutrašnji dijelovi objekta, međuspratne ploče i zidovi, ravni i kosi krovovi, kao i u izolaciji protiv udarne buke te u sprečavanju nastajanja toplinskih mostova.

Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm
Austrotherm

Od ove godine dolazi još jedan proizvod više klase. Po karakteristikama, novi materijal pozicioniran je između standardnog fasadanog EPS-a – Austrotherm EPS AF, i njihovog najboljeg EPS-a za fasadu koji sadrži grafit – Austrotherm EPS AF PLUS. U prodaji će se naći pod nazivom Austrotherm EPS AF EXCLUSIVE.

Iz ove fabrike navode kako je u narednom periodu plan zadržati lidersku poziciju na tržištu te održati konstantan izvoz na svoja izvozna tržišta, poput Hrvatske i Slovenije, a planirana je i dodatna promocija i plasman nekoliko novih proizvoda na bh. tržište.

Austrotherm grupacija zastupljena je u 11 zemalja sa 19 proizvodnih pogona a zajedno s grupacijama Baumit (fasade, malteri, estrih) i Murexin (građevinska hemija) pripada Schmid-Industrie-Holdingu. Sve članice Austrotherm grupacije dosljedno primjenjuju politiku kvaliteta i inovacije, a zaštita klime i okoliša zauzima primarno mjesto u poslovanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.