Vratio se Mercator

N1

Nakon više od tri godine, Mercator se vratio u BiH.

Ova kompanija koja je u sastavu koncerna Agrokor, preuzeće 83 prodajna objekta koji su 2014. prešli u ruke Konzuma, nakon čega je Mercator napustio tržište BiH.

Pod sloganom “S tobom je prava stvar” u ovoj kompaniji žele da vrate povjerenje kupaca. U ovoj kompaniji poručuju da su zadržali sve zaposlene koji su radili za Konzum i zaposlili još ljudi. 

Ahmed Koštreba, direktor Mercatora u BiH poručuje da, iako su i Mercator u Konzum u sastavu Agrokora, dugovanja Konzuma prema dobavljačima u BiH neće opteretiti poslovanje povratnika na tržište BiH.

“Mi moramo vratiti povjerenje kupaca. Odlaskom Mercatora iz BiH došlo je do dekonsolidacije tržišta u BiH. Ovim želimo da konsolidujemo tržište, što će odgovarati i našoj konkurenciji”, kazao je Koštreba.

Međutim, on nije želio da govori da li dugovi prema dobavljačima u BiH koje je imao Konzum, mogu da opterete poslovanje ove kompanije u BiH, s obzirom da se preuzeli objekte koji su do juče pripadali Konzumu.

U aprilu, dug prema dobavljačima Konzuma iznosio je oko 112 miliona KM, ali je nakon razgovora sa dobavljačima taj dug u velikoj mjeri smanjen, ali nije poznato koliko on tačno iznosi.

U Mercatoru se nadaju da će odluka Privremenog vijeća povjerilaca “Agrokora”, koje je u septembru donijelo odluku o davanju saglasnosti povjeriocu za dokapitalizaciju “Konzuma BiH” u iznosu od 68,7 miliona KM kroz društva “Ledo” Čitluk i “Sarajevski kiseljak”, uroditi plodom, jer bi to rasteretilo i same kompanije u BiH.

Vijeće je tada podržalo i odluku da “Agrokor” “Konzumu BiH” obezbijedi svježu likvidnost u iznosu do 29,7 miliona KM. 

N1
N1
N1
N1
N1
N1

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.