Evo kako da smislite ime za firmu

Ilustracija

Stvaranje imena je jedna od prvih i najvažnijih odluka koju donosite kada pokrećete svoj biznis. Nažalost, često je i jedna od najtežih.

Da li znate prva imena nekih od najznačajnijih brendova današnjice? Best Buy je prvobitno nazvan Sound of Music. Nike je bio Blue Ribbon Sports. Google – Back Rub. I sva ta imena su bila loša: suviše obavezujuća, generička ili sa pogrešnom asocijacijom. Zato su i promjenjena.

Mnogo je uspješnih kompanija koje su na početku poslovanja nosile neodgovarajuća imena. Naravno, ima i onih koji su od početka „pogodili”. Šta da radite kada treba da date naziv svom preduzeću ili robnoj marki, u nadi da će jednog dana postati brend?

Prije svega, idealno je da ime ne stvarate sami. Odaberite nekoliko (budućih) kolega, prijatelja ili članova porodice i predstavite im svoju ideju. Onda ih zamolite da u narednih na primjer sedam dana daju svoje prijedloge i ideje kako bi takav posao nazvali.

Ime vaše kompanije može da bude poznata riječ, mješavina slova i brojeva, skraćenica, kovanica, izmišljen pojam… Može da bude bilo šta. A najljepše je to što dobro ime može bilo kome da padne na pamet.

Ali i dalje postoji nekoliko pravila.

Prvo, mora lako da se izgovara. Posljednje što vam treba jeste da svaki put morate da naglasite kako se ime vaše kompanije piše ili čita. Važno vam je da ga svi zapamte.

Drugo, ne budite previše šaljivi. Zamislite da vas za tri godine ili za pet godina intervjuišu za „Vol strit džornal” (Wall Street Journal) – da li će vam biti pomalo neprijatno ako treba da objasnite zašto se baš tako zovete? Uvijek razmišljajte dugoročno.

Isto tako, odbacite sva imena koja će vas u budućnosti ograničavati. Šta ako poželite da znatno proširite poslovanje? Nema razloga da zbog toga promjenite početno dobro ime.

Naravno, vaše ime ne smije ni da podsjeća na nazive konkurencije. Ako bilo ko ima i najdalju asocijaciju na ono što radi neko drugi, to ime odmah odbacite.

Zatim, razmislite o svim nepredviđenim okolnostima i (nenamjernim) pogrešnim čitanjima. Stručnjaci ovdje uvijek navode kao primjer Pen Island – kada jednom ljudi pročitaju naziv drugačije, vaš brend se od toga vjerovatno neće oporaviti.

Kada dođete do nekoliko dobrih prijedloga, pokušajte da svaki od njih i opovrgnete i odbranite. Ako kod nekog imena zastanete, bolje je da ga odbacite.

Pokušajte i da dobre prijedloge skratite. Što je ime kraće, lakše će biti primjećeno i upamćeno. Ipak, uvijek vodite računa o tome da se ime i dalje odnosi na vaše poslovanje.

Tako dolazite do posljednje provjere: da li je domen sa vašim budućim imenom slobodan.

Kao i kod dobre poslovne ideje, i dobro poslovno ime zahtjeva rad i razradu. Nekada je cijelokupan proces jednostavan, a nekad ne uspjevate da se pomjerite sa početne tačke. Tada je trenutak da se obratite profesionalcima. Treba vam kopirajter – kreativac kome snaga leži u riječima. Vi umijete da razvijete poslovanje, on će umijeti da tom poslovanju dâ jedinstveno ime.

Neka to bude vaša prva poslovna odluka – izaberite prave saradnike. Podijelite poslovanje. I krenite do uspjeha.