Krem namaz iz Bosne i Hercegovine koji osvaja svijet (VIDEO)

Ekonomija 27. mar 201915:45 > 17:25
N1

Da u BiH ima kvalitetnih proizvoda koji su izašli iz domaćih fabrika, dokaz je i Maza , krem namaz koji je za kratko vrijeme postao nezaobilazan artikal prilokom kupovine. Namaz koji se pravi u Velikoj Kladuši već je i na policama svjetskih tržnih centara.

Od kada je u decembru i zvanično predstavljena ” Maza” je postala nezaobilazan proizvod sladokusaca, ali i sinonim za porodična okupljanja. Kremnom namazu pažljivo birane sorte lješnjaka i ostalih sastojaka kao specijalni postupak proizvodnje daju fantastičan okus.

N1

“Nije bilo lako napraviti proizvod koji ima 30 posto manje šećera od svih ostalih konkurenata na tržištu. Naravno, zamijenili smo ga vrlo kvalitetnim komponentama, a to je lješnjak. Znači, ovaj proizvod ima trideset posto lješnjaka. Ovo je neka 13. ili 14. verzija nakon 12 ili 13 neuspjeha. Radilo se jako puno i napravili smo jedan super proizvod čija je glavna osobina kvalitet, prvo u samim nutritivnim sastojcima, a kasnije i ovim dijelom gdje imamo ovu poboljšanu zdravstvenu verziju”, kazao je Edo Numić, direktor Direkcije za marketing i razvoj AS Holding.

A svako ko je jednom probao Mazu kažu kako ju je kupio ponovo. Trenutno su na tržištu dostupne tri vrste Maze sa 30 posto ili 20 posto udjela lješnjaka i Maza Crunchy sa hrskavim kuglicama žitaricama. Može se pronaći na policama širom BiH, ali i svijeta.

N1

“Ono što je zanimljivo jeste da naši potrošači mogu kupiti Mazu na tržištu Holandije i SAD-a ulistali smo Mazu i u Kaufland i u Mercator Slovenija. Također u toku su pregovori sa kupcima na tržištima Švedske iAustrije”, kazala je Lejla Čorhodžić, direktorica prodaje, marketinga i razvoja AC Food.

Ovaj bosanskohercegovački proizvod se pravi u Velikoj Kladuši i kako nam kažu sada imaju slatke probleme u proizvodnji jer ne mogu da proizvedu onoliko Maze koliko je tražena. A uspjeh Maze mjeri se i otvaranjem novih radnih mjesta .

“Prvo sa ovim projektom Maze uspjeli smo da zadržimo sva radna mjesta, nekih otprilike 105 radnika. Trenutno su raspisani natječaji za još ljudi, posebno u proizvodnom procesu i natječaj za tehnologe”, istakao je Numić.

U planu su i novi proizvodi a dviije godine truda i rada koliko je trebalo da se napravi Maza su se isplatile, ovaj proizvod osvojio je BiH a polako preuzima i svjetsko tržište.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android| iPhone/iPad