Sajam privrede u Mostaru: Očekuje se više od 50.000 posjetitelja

N1

Oko 850 izlagača iz trideset zemalja uzelo je učešće na dvadeset drugom po redu Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru.

Sajam je svečano otvorio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ističući njegov značaj kako za privrednike, tako i za grad Mostar i cijelu Hercegovinu.

“Manifestacija koja je otvorena prije 22 godine, sigurno nije pretendovala da bude ovako moćna i da bude ovako zapažena. Činjenica da je zemlja NR Kina svakako govori o snazi ovog sajma”, kazao je Dodik.

Kineski privrednici na sajmu su prisutni već deset godina, a posljednje tri u Mostar dolaze predstavnici nekih od najvećih kineskih firmi iz svijeta računarstva, informacijskih tehnologija i energetike. Ovogodišnji sajam je, kažu, prilika za dalje jačanje saradnje Kine i BiH.

“Ovih dana naši prijatelji iz Kine imat će razgovore , željni su da razgovaraju sa svim tvrtkama iz BiH i da uspostave suradnju s njima”, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma.

“Mi smo spremni da pod vodstvom lidera dvije zemlje pozitivno sarađujemo sa relevantnim institucijama u BiH, i da unaprijedimo saradnju u svim oblastima kao što su ekonomija, trgovina, infrastruktura, itd.”, poručio je Džang Šenfeng, potpredsjednik Kineskog savjeta za promociju međunarodne trgovine.

Kina je na mostarskom sajmu predstavljena sa oko pedeset kompanija koje su predstavile brojne novitete iz područja visokih tehnologija, ali i infrastrukture te poljoprivrede i proizvoda za kućanstva. Svoje proizvode i usluge predstavljaju izlagači iz još tridesetak zemalja.

“Prvi sam put u ovoj zemlji, oduševljena sam gostoprimstvom. Mi smo jedan od najvećih instituta u svijetu, i nadamo se da će sajam polučiti dobre rezultate”, kazao je jedan izlagač iz Kine.

“Dosad se pokazalo da je prisustvo na ovakvom jednom sajmu jako dobro, da uvek imamo potencijalne nove kupce, imamo novog distributera s kojim radimo, ali je jako bitno da priđemo i pristupimo krajnjem potrošaču”, kazao je Vojkan Marić, izlagač iz Srbije.

Šarolika ponuda izložbenih artikala tako nije izostala ni ove godine. Posjetitelji uglavnom zadovoljni. Evo šta su nam kazali:

“Posebno smo došli zbog sajma, bili smo tu prije tri godine, sad mi se čini puno ljepšim, ponuda je prekrasna , ima dobrih proizvoda”, kazao je posjetitelj iz Slovenije

“Svake godine je sve veće i veće, sve šire i bogatije i ovo je jedan veliki događaj za grad i državu”, dodao je posjetitelj iz Livna.

Iz godine u godinu sajam bilježi sve veću posjećenost, a očekivanja su da će ga posjetiti oko 50.000 ljudi.

U okviru sajma bit će održane brojne sajamske i podsajamske manifestacije, sajam turizma, sajam knjige, birat će se najbolja vina, a bit će upriličen i bogat kulturno zabavni program za sve izlagače i posjetitelje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija zaAndroid|iPhone/iPad