Nissan planira otpustiti više od 10.000 radnika

Ekonomija 24. jul 201917:07 > 17:08
AFP/Toshifumi Kitamura

Japanski proizvođač automobila Nissan planira otpustiti više od 10.000 uposlenika u svojim tvornicama diljem svijeta, prenosi Anadolija.

Kako navode japanski mediji, rezovi iznose sedam posto Nissanove radne snage, a otpuštanja su planirana u tvornicama u inozemstvu s niskim stopama iskorištenosti.

“Nissan je pogođen slabom prodajom svojih automobila na američkom tržištu, a japanski proizvođač automobila je predvidio da će se prodaja skoro prepoloviti u 2019. godini”, navodi novinska agencija Kyodo.

Iz Nissana nisu komentarisali ovu vijest, ali se nagađa da će plan o smanjenju broja zaposlenih, kao i finansijski rezultati kompanije, biti predstavljeni u četvrtak.

Nissan je u maju ove godine prognozirao pad godišnje operativne dobiti za 28 posto, što je zajedno s prošlom godinom pad od 45 posto, čime je ovaj proizvođač automobila na putu prema najslabijoj zaradi u prethodnih 11 godina.

Kompanija je već u maju najavila da će otpustiti 4.800 na globalnom nivou od ukupno 139.000 uposlenika.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad