Šantić: Privrednici iz BiH premalo koristili IPA fondove

Ekonomija 15. apr 201513:48 > 13:57
EPA/Patrick Seeger

Poduzetnici iz BiH iskoristili su sramotno malo sredstava iz IPA fondova, a jedan od glavnih razloga tome je njihova slaba informiranost kao i to što se domaći poduzetnici tradicionalno oslanjaju na banke za financiranje svojih projekata, kazao je danas predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić.

Po njegovim riječima, domaći poduzetnici nemaju naviku i tradiciju tražiti sredstva na takav način, već se tradicionalno oslanjaju na banke što nije najbolji izvor financiranja poduzetništva jer su danas fondovi, odnosno fondovski kapital najjači u svijetu.  

Na pitanje koliko su naši poduzetnici upoznati s korištenjem fondova, Šantić ističe kako su vrlo malo upoznati.  

Mi sada pokušavamo našim privrednicima promovirati projekt Jadransko jonske inicijative i vidjeti što je to što se do sada koristilo oko IPA fondova do 2014. i što je na raspolaganju od 2014.-2020.”, kazao je predsjednik Privredne komore BiH, dodavši kako je u Komori nedavno napravljena jedna mala rekonstrukcije te osnovan Centar za međunarodnu suradnju i europske fondove što bi u mnogome trebalo pomoći domaćim poduzetnicima.  

“Kada govorimo o pristupnim i predpristupnim fondovima moramo znati da ne postoji neki određeni iznos sredstava koji vas apriori čeka tamo. Prvo morate aplicirati s kvalitetnim projektima nakon čega se određuje koliko sredstava možete dobiti za takav projekt”, zaključio je Šantić.

S druge strane, zamjenica direktorice Agencije za promociju stranih investicija BiH FIPA Bleženka Mišković smatra kako se poduzetnici iz BiH ne snalaze najbolje kada je u pitanju izrada i pisanje samih investicijskih projekata.  

Upravo zbog toga FIPA je napravila Odjel za projekte koji pomaže i u pisanju projekta.  

Kada je u pitanju korištenje fondova ne treba zaboraviti ni činjenicu da je i EU dosta “birokratizirana” i da procedure oko dobivanja sredstava traju jako dugo“, zaključila je.  

Miškovićeva i Šantić danas su u Mostaru, u sklopu Međunarodnog sajma gospodarstva „Mostar 2015.“, sudjelovali u okruglom stolu za gospodarstvenike pod nazivom „Mogućnosti korištenja EU fondova i  pronalaženja stranih partnera“. Okrugli stol organizirali su Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine u suradnji s Agencijom za unapređenje stranih investicija u Bosni i Hercegovini.