Macron najavljuje "historijski" plan od 8 milijarda eura za auto industriju

Ekonomija 26. maj 202021:47 > 21:49
CHRISTOF STACHE / AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron predstavio je u utorak "historijski plan" vrijedan više od osam milijarda eura za automobilsku industriju pogođenu krizom korona virusa i za njezinu modernizaciju kako bi Francuska postala prvak električnih automobila.

“Država će uložiti nešto više od 8 milijarda eura pomoći automobilskom sektoru“, izjavio je Emmanuel Macron tokom posjete tvornici opreme Valeo u mjestu Étaples.

“Cilj nam je učiniti Francusku prvom državom koja proizvodi čista vozila u Europi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila”, dodao je.

Za povećanje prodaje koja je pala tokom krize, Macron je najavio povišenja ekološkog bonusa na 7.000 eura za kupovinu električnog automobila za privatne osobe i na 5.000 eura za firme, kao i bonus od 2.000 eura za hibridna vozila.

Predviđeno je i povišenje bonusa kod kupovine električnog auta po načelu staro za novo.

“Radi se o planu obrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj historiji. To je plan neovisnosti automobilske industrije. Dakle radi se planu budućnosti automobila XXI. stoljeća“, rekao je francuski predsjednik.

Precizirao je da francusko-njemački plan obnove od oko 500 milijarda eura, koji je predstavio prošle sedmice s Angelom Mekrel, treba podržati najugoženije sektore, poput automobilskog.

Macron je od Renaulta tražio jamstva za budućnost zaposlenika u dvije tvornice na sjeveru zemlje, u Maubeugeu i u Douaiu, gdje raste zabrinutost.

Upozorio je da zajam od 5 milijardi koji je država obećala Renaultu neće moći biti odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak, uz sudjelovanje ministra privrede Brune Le Mairea.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad