Konekcija sa Njemačkom: Nova avio linija Mostar – Osijek

Ekonomija 04. sep 201518:06 > 22:18
N1 / Ilustracija

Središte Hercegovine sada je bolje povezano sa zapadnom Evropom. Očekuje se povećanje broja turista.

Firma Sea Air u saradnji sa PRO PAK turističkom agencijom započela je letove na liniji Osijek – Mostar, promotivnim letom između ta dva grada, i to unajmljenim avionom ukrajinskog avioprevoznika AeroJet Airlines.

Svi letovi organizovani su tako da bi omogućili putnicima iz Mostara da nastave na druge linije Sea Aira, iz Osijeka na njemačka odredišta: Frankfurt, Minhen i Štutgart.

Linija Osijek – Mostar uslijedila je nakon nedavne uspostave putničke aviolinije od Osijeka prema Frankfurtu, avionom unajmljenim od malteške aviokompanije Maleth Aero. Iz Zračne luke Osijek ističu da im je jedan od osnovnih ciljeva, uz povezivanje Osijeka i Mostara, preko Osijeka povezati Mostar s destinacijama u Njemačkoj, a u budućnosti i šire.

Nama su njemačke destinacije već duže vrijeme prioritetne i ostaje nam samo uhodavati to i pomagati kompaniji Sea Air koliko god možemo”, izjavio je Domagoj Marinić, direktor Zračne luke Osijek.

“Povezati ove dvije destinacije i spojiti te dvije destinacije sa Njemačkom, što Mostar i cijela regija trenutno nemaju takvu konekciju, mislim da ima potencijal ako pređe sa čartera na redovnu liniju”, rekao je Marinko Šimunović, zamjenik generalnog direktora za civilno zrakoplovstvo BiH.

Na novoj liniji najavljena su tri leta sedmično, a u Zračnoj luci Mostar smatraju da je ovo odličan način saradnje ova dva grada i na uvođenje ovih linija gledaju optimistično.

“Nama je vrlo bitno da je Zračna luka dobila konekciju sa nekim gradovima iz Njemačke jer dosta dijaspore iz naše regije se nalazi tu, a mislim da će imati dosta putnika i ova relacija Osijek-Mostar”, kazao je Marko Đuzel, rukovoditelj sektora prometa i sigurnosti u Zračnoj luci Mostar.

“Nama je cilj da nakon 1. marta preskočimo tu destinaciju i kad se pokaže koja je destinacija u Njemačkoj najinteresantnija našim korisnicima, da u trećoj sezoni 2016. imamo direktnu liniju”, kazao je Marin Raspudić, direktor mostarskog aerodroma.

Zračna luka Mostar planira otvaranje čarter letova prema Poljskoj iz koje dolazi veliki broj vjernika u Međugorje, a kompanija Sea Air uskoro započinje liniju Sarajevo-Kuwait koja će trajati tri mjeseca.