Na području Brotnja, najvećeg vinogorja u Bosni i Hercegovini, zbog izuzetno povoljnih vremenski prilika ranije je počela ovogodišnja berba grožđa. Vinogradari ističu kako je urod iznimno dobar, a zahvaljujući pogodnom vremenu i kvaliteta grožđa je na visokoj razini.
Tradiciji vinogradarstva posvećen je jedan od najstarijih broćanskih proizvođača vinskih sorti grožđa Čitlučanin Šimun Zovko, koji urod s 8.000 trsova loze u odnosu 70 naprema 30 posto koristi prvenstveno za prodaju, a ostatak za proizvodnju vina.
“Meni je 82 godine. Mene su odmah zalili u bešici sa vinom i zato sam postao vinar”, šali se Šimun Zovko.
Kompleksan je posao vinara i vinogradara. Deveti mjesec, vrijeme je radova oko berbe.
Berba grožđa u Brotnju poznatija kao trganje, kod našega domaćina odvija se i po podnevnom suncu. Dok ekipu N1 provodi kroz vinograde, Zovko kazuje kako su došla vremena kada je grožđe teško prodati. A vino?!
“Naša potrošnja je nešto oko pet litara u BiH, što je sasvim malo, a žestokih pića 15 litara se troši, što je veliko zlo. E moramo povećati potrošnju, jedino je to šansa da se otvori Europska unija”.
U rodnim Garištima nitko već 40 godina nije sadio vinovu lozu, a ovaj vitalni vinogradar razmišlja o novim zasadima za nasljeđe. Dok planira, sam i bere ovosezonsko sazrelo grožđe s nekolicinom pomagača, koji osiguraju plaću, a stigao je i brat iz Njemačke.
“Tu malo se odmorim i malo psihički da natankujem snagu nazad za Njemačku”, otkriva Ivan Zovko.
I ovo grožđe završit će na otkupu u čitlučkoj Vinariji.
“Ovo je Bogom dana godina za vinogradare i vinare u Hercegovini. Ove godine se nekako poklobilo i da je dobar, vrlo dobar urod rekao bih i da je i iznadprosječna kvaliteta i za očekivati je vina vrhunske kvalitete”, tvrdi Tihomir Prusina, glavni enolog Vinarije Čitluk.
I pored problema s plasmanom, te otkupnom cijenom, 2015. ohrabrujuća je za hercegovačko vinogradarstvo. Uz to…
“Hercegovina bez vinograda znači Francuska bez Eiffelove kule. I trebamo čuvat tradiciju”, smatra Šimun Zovko.
Kruna sezone je jubilarna 60. kulturno gospodarska manifestacija Dana berbe grožđa koja predstoji krajem tjedna.