infoBIZ: Zabilježen ekonomski pad od Azije do Europe

Ekonomija 04. mar 201618:09 > 18:41
N1

Težak period za svjetsku ekonomiju. U februaru je zabilježen pad privrednih aktivnosti, od Azije sve do Europe i to uslijed slabije potražnje i mnogo slabije potrošnje, kao i nedostatak inflacijskog pritiska.

Eurozona je imala najgori mjesec u više od godinu dana kada je u pitanju poslovanje. Britanske uslužne kompanije izdržale su najteži februar u gotovo tri godine.

Europska Centralna Banka već razmatra proširenje svog programa kupovine obveznica, ovoga puta i za 60 milijardi eura.

Istraživanja su donijela rezultate koja pokazuju da je i proizvodnja u Aziji u oštrijem padu.

Sjedinjene Američke Države će vjerovatno kasnije prijavili privredna usporavanja.

Da bi situacija bila još teža, Kineska Centralna Banka je najavila da će, nakon teškog februara, povući velike svote gotovog novca s tržišta kako bi kreirala veće rezerve. Ovu odluku donijela je peti put u godinu dana.

Očekuje se da će i Banka Engleske uraditi prve rezove te sprovesti politiku susprezanja.

S druge strane, Američke Federalne Rezerve su svoj potez učinile još u decembru prethodne godine, podižući kamatne stope. Ali, procjenjujući usporavanje globalnog rasta, zatezanje finansijskih uslova i očekivanja niže inflacije, imat će uticaja na ekonomiju Sjedinjenih Država, te je malo vjerovatno da će kamatne stope ponovo rasti ovog mjeseca.

Ekonomisti vjeruju da svjetska ekonomija još dugo neće naići na period mira i stabilnosti. To otvara mnoga pitanja, kao i ono da li svijet ulazi u novu recesiju stoljeća?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.