Bećirović: Start-up scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina

Ekonomija 16. aug 202312:57 0 komentara
USAID
USAID Diaspora Invest Project

Elvir Bećirović, stručnjak s berlinskom adresom porijeklom iz Bosne i Hercegovine, trenutno vodi projekte podrške start-upima u sklopu Odjela za ekonomiju, energiju i javna preduzeća glavnog grada Njemačke, a govorio je o važnosti internacionalne saradnje start-upa na nedavnom predavanju u start-up studiju Tershouse.

Njegova primarna usmjerenost leži na razvoju programa saradnje s azijskim tržištem. Bećirović ističe da postoji ogroman potencijal za učenje iz saradnje njemačkih start-up kompanija s tržištima širom svijeta.

Ovo predavanje je organizovano u partnerstvu s projektom “Diaspora Invest”, koji je podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID). Tema predavanja bila je naglašavanje prednosti i mogućnosti koje proizlaze iz međunarodne saradnje između start-up kompanija, posebno kada je riječ o saradnji njemačkih start-upova s drugim tržištima.

Bećirovićeva stručnost i iskustvo u podršci start-upima te njegova sposobnost povezivanja različitih tržišta i aktera naglašavaju važnost internacionalne perspektive u domenu inovacija i poslovanja. Očekuje se da će njegovo predavanje doprinijeti razvoju veza između start-up zajednica u Njemačkoj i širom svijeta, otvarajući nove mogućnosti za saradnju i razmjenu ideja.

“Javni sektor može pomoći boljoj promociji lokalnih kompanija na međunarodnom tržištu, kako bi što bolje plasirali njihove produkte i usluge i time pridonijeli razvoju privrede. Berlin godinama uspješno podržava internacionalizaciju tamošnjih preduzeća kroz razne programe, koje se lako mogu primijeniti i u BiH. Projekat „Diaspora Invest“ i ovo što radi USAID pruža sjajan okvir za prijenos znanja i jačanje veza bh. dijaspore sa Bosnom i Hercegovinom. Start-up scena Sarajeva može naučiti mnogo od Berlina i tu trebamo raditi više da se povezujemo, posebno preko naše dijaspore“, poručuje Bećirović. 

Poduzetnici iz različitih sektora, većinom vezani za remote rad prema kompanijama na zapadnim tržištima, pozdravili su današnje predavanje, a istaknuta je potreba da Sarajevo i Bosna i Hercegovina proaktivnije nastupa prema novim oblicima partnerstava institucija u oblasti potpore start-upima, navodi se u saopćenju USAID-ovog projekta Diaspora Events. 

„Tershouse je danas primjer okupljanja odličnih startupa, i veliko hvala Nerminu Šehiću, koji stoji iza ovog huba – koji također ima iskustvo rada sa kompanijama u Berlinu i koji prepoznaje važnost povezivanja lokalnih kompanija i prenosa inovativnih praksi“, kazao je Armin Alijagić iz udruženja „Naša perspektiva“, jednog od organizatora. 

Projekat pod nazivom “DiaWorks: Iskustva koja mijenjaju zajednicu” predstavlja niz radionica koje se bave temama relevantnim za zajednicu Bosne i Hercegovine, a koje su osmišljene i vođene od strane stručnjaka iz bosanskohercegovačke dijaspore.

Ove radionice su planirane za realizaciju tokom cijelog ljeta i organizuju se u saradnji sa nekoliko inovativnih i poslovno orijentisanih prostora (hubova) u Sarajevu. Među hubovima su CosmoHub, HUB387, Tershouse, Mozaik Startup Studio i Homework Hub. 

„Želimo pomoći domaću start-up scenu, uključiti je u razgovor, povezati je sa bosanskohercegovačkom dijasporom i otvoriti prostor za nove inicijative. Današnji razgovor je trajao znatno duže nego što je to bilo planirano, upravo zato što postoji interes, ljudi žele čuti na koji način Berlin komunicira sa svijetom u ovom sektoru i šta mi ovdje možemo preuzeti“, zaključio je Alijagić. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!