BiH nije proizvela dovoljno hrane, morat će ponovo čekati milostinju Srbije?

Ekonomija 22. jun 202222:01 > 22:02 1 komentar
Aleksandar Vučić (Tanjug/AP/Darko Vojinovic)

Ekonomisti Faruk Hadžić i Draško Aćimović ocijenili su kako se svijet suočava sa ogromnom nestašicom hrane koja prijeti i Bosn i iHercegovini. Međutim, sve nije crno jer BiH u slučaju "dobre ekonomske saradnje" može situaciju u "potpunosti preokrenuti".

Aćimović je za N1 naveo da se kriza u Bosni i Hercegovini, izazvana između ostalog i ruskom agresijom na Ukrajinu, može regulisati jako brzo…

“Sa jednom saradnjom unutar BiH, sa normalnim ekonomskim odnosima. U roku od šest mjeseci do godinu dana možemo u potpunosti preokrenuti Bosnu i Hercegovinu na jedan pozitivan pravac”, poručio je.

Hadžić je dodao da nikada nije bio problem u struci i u korisnim prijedlozima, nego je problem u onima koji hoće slušati i primijeniti rješenja.

“Slažem se da će biti problem za hranu širom svijeta, jer ako ljudi nemaju pristup hrani logično je da će tražiti na nekim drugim tržištima. Mi opet nismo proizveli dovoljne količne hrane i zavisit ćemo od saradnje sa Srbijom koja će imati dovoljno”, ocijenio je Hadžić.

Dodao je kako će hrane biti dovoljno u regionu, ali je pitanje kakvu će BiH imati diplomatiju i saradnju sa zemljama u regioni i da li će biti primarni ekonomski ili neki drugi ciljevi.

Podsjećamo, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić nekoliko puta je izjavio kako će Srbija imati dovoljno hrane i da će biti u mogućnosti pomoći zemljama u susjedstvu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare