Centralna banka BiH za N1 o SWIFTU za IRB: I SEPA pravac kojim se ide

Ekonomija 04. jul 202409:08 0 komentara
N1

Centralna banka Bosne i Hercegovine nema zvaničnu informaciju o izmjeni legislative u vezi transformisanja IRB-a, te ne žele komentarisati tu situaciju.

Za N1 ističu da nadležnost za ovo pitanje nije CBBiH.

– Licenciranje za obavljanje poslova platnog prometa vrše entitetske agencije za bankarstvo i druge zakonom ovlaštene institucije na nivou entiteta u BiH. Ovlaštena organizacija, licencirana za obavljanje poslova platnog prometa, može aplicirati za učešće u platnim sistemima CBBiH, uz napomenu da je za zvanično učešće u platnim sistemima CBBiH neophodno ispunjenje svih uslova propisanih Operativnim pravilima platnih sistema CBBiH.Operativna pravila platnih sistema CBBiH su dostupna na internet stranici CBBiH https://cbbh.ba/Content/Read/1241, odgovorili su.

Pojašnjavaju da svaka finansijska institucija ima zaseban odnos sa SWIFT-om putem bilateralnog ugovora.

-SWIFT dodjeljuje SWIFT kod svakoj pojedinačnoj instituciji. Priključenje SEPA (Jedinstveno evropsko platno područje) jedan je od smjerova djelovanja CBBiH. CBBiH, u saradnji s entitetskim ministarstvima finansija, agencijama za bankarstvo, Udruženjem banaka Bosne i Hercegovine, te drugim relevantnim međunarodnim partnerima, aktivno radi na ispunjavanju legislativnih i tehničkih uslova za omogućavanje bržeg, jeftinijeg, sigurnijeg i transparentnijeg prenosa novčanih sredstava građana i kompanija u BiH ka/od SEPA područja. Ovaj proces ima višestruk značaj, prije svega za građane i privredu BiH, te predstavlja jedan od koraka harmonizacije propisa u BiH s onima u EU, što ujedno korelira s ispunjavanjem kriterija za članstvo u EU, kažu u Centralnoj banci.

SEPA platni promet inače je kao rješenje za novonastali problem s bankama i gašenjem računa, pomenuo direktor Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput.

CBBiH usmjerena je na ispunjavanje svih zakonom o CBBiH propisanih nadležnosti i odgovornosti, te u svom poslovanju poštiva pravne norme Bosne i Hercegovine. Naglašavamo da je opredjeljenje CBBiH razvoj novih i modernizacija postojećih infrastruktura, kao i saradnja sa svim relevantnim učesnicima i institucijama, sve s ciljem stvaranja dodatne vrijednosti za građane i privredu Bosne i Hercegovine, saopštili su.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!