Četiri savjeta poznatog milijardera za sretan i uspješan život

Ekonomija 12. jul 202320:57 0 komentara
Clodagh Kilcoyne/REUTERS

Ponekad je vrijedno poslušati savjete uspješnih ljudi. Uvidi stečeni tokom duge karijere i obavljanja odgovornih zadataka na visokim pozicijama zapravo mogu pomoći i onima koji ne znaju. Uspješni poduzetnik i milijarder Jeff Bezos podijelio je četiri takva savjeta.

Bezos je poznat po tome što razmišlja izvan okvira. To je na kraju dovelo do uspjeha njegovih kompanija kao što su Amazon i Blue Origin. Međutim, inteligencija i mudrost nisu sve. Bezos također ističe izuzetnu moć ljubaznosti, koja je ponekad i važnija. Kako prenosi portal Inc.com, on je to naučio još u djetinjstvu, kada je sa djedom i bakom išao na putovanja. Njegova baka je u tom trenutku pušila u autu, što je jako uznemirilo 10-godišnjeg Jeffa.

U to vrijeme, Bezos je tek počeo da se oduševljava brojevima i počeo je da izračunava učestalost pušenja svoje bake. Nakon nekog vremena, on joj je ponosno sugerisao da je pušenjem potrošila devet godina svog života u određenom vremenskom periodu. Umjesto hvale za njegovu briljantnost koju je očekivao, Jeffova baka je briznula u neutješan plač. Djeda je zaustavio auto i otišao sa iznenađenim 10-godišnjakom. “Jednog dana ćeš shvatiti da je teže biti ljubazan nego pametan”, rekao mu je.

Profimedia

Uspješnog poduzetnika početnici često tapkaju po rukavu i pitaju o njegovim pogledima na svijet. Ovako Bezos često odgovara na pitanje šta će se promijeniti u narednim godinama. Kako kaže, pitanje je veoma interesantno, ali je možda još važnije postaviti pitanje šta se neće promijeniti u budućnosti. Upravo na stvarima koje se neće promijeniti možemo kreirati uspješnu poslovnu strategiju.

Bezos je to također uzeo u obzir prilikom dizajniranja svoje poznate platforme za trgovanje. “Ne vjerujem da će mi u sljedećih 10 godina iko reći da želi skuplje proizvode i sporiju isporuku na Amazonu. Zato se toliko fokusiramo na niske cijene i brzu isporuku, jer znamo da će se naša investicija isplatiti u budućnosti“, objasnio je šef Amazona, prenosi Inc.com. Istovremeno, priznao je da fokusiranje na konstante u životu još nije garancija uspjeha, ali može predstavljati čvrst temelj.

Na životnom putu nailazimo na mnoga raskršća koja zahtijevaju duboko razmatranje. Jedna od njih se javlja i kada se odlučuje o početku samostalnog poduzetničkog puta. Uskakanje u nepoznate i rizične poduzetničke vode često sa sobom povlači pitanje hoćemo li u budućnosti požaliti ovu ili onu odluku.

Bezos ističe da upravo ova briga često ubija potencijalno uspješan projekat, pa je potrebno na stvar gledati drugačije. „Uglavnom žalimo za stvarima koje nismo uradili. Znao sam da sa 80 godina neću požaliti što sam napustio posao i pokrenuo Amazon”, rekao je milijarder.

Kada je Amazon postavio na noge, Bezos je obratio pažnju na još jedan model koji osigurava uspješno poslovanje. To je model sa zamajcem koji se mora voziti od početka, a onda se na kraju sam od sebe okreće.

Amazonov zamajac je ovako postavljen. Niže cijene proizvoda će privući više kupaca, što će zauzvrat povećati obim prodaje. Ovo će privući više prodavača trećih strana da prodaju na Amazonu, koji će plaćati provizije. Kompanija ih ulaže u punjenje servera i druge infrastrukture, što je čini efikasnijom. Stoga mogu ponovo sniziti cijene proizvoda i zamajac se opet okreće.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!