Cijene nafte rastu na svjetskim tržištima

Ekonomija 21. aug 202309:45 0 komentara
PAUL RATJE / AFP

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak jer se globalna ponuda povećava zbog nižeg izvoza iz Saudijske Arabije i Rusije, izazivajući zabrinutost zbog rasta globalne potražnje usljed visokih kamata.

Brent nafta je porasla za 61 cent na 85,41 dolara po barelu do sedam sati ujutro po londonskom vremenu, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 81,88 dolara po barelu, što je porast od 63 centa.

Obje referentne cijene u prvom mjesecu prekinule su sedmosedmični pobjednički niz prošle sedmice i zabilježile sedmični gubitak od dva posto nakon što je američki dolar ojačao zbog mogućnosti da bi kamatne stope mogle ostati više duže, uz kinesku krizu nekretnina koja je dodatno povećala zabrinutost zbog spore ekonomije u Kini.

“Još uvijek vidimo čvrstu ravnotežu nafte do kraja godine, što sugerira da cijene još uvijek imaju prostora za povećanje”, rekao je Warren Patterson, ING-ov šef istraživanja roba.

Cijene nafte obično se kreću obrnuto u odnosu na američki dolar, pri čemu slabiji dolar čini kupovinu nafte jeftinijom za vlasnike drugih valuta i podstiče potražnju.

Što se tiče ponude, izvoz sirove nafte OPEC+ trebao bi opasti u augustu, rekao je Stefano Grasso, viši portfolio menadžer u 8VantEdge u Singapuru, pozivajući se na preliminarne podatke kompanije za praćenje brodova Kpler.

U međuvremenu, Kina, najveći svjetski uvoznik sirove nafte, koristi rekordne zalihe prikupljene ranije ove godine dok rafinerije smanjuju kupovinu nakon što su smanjenje isporuke od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznika uključujući Rusiju, poznato kao OPEC+, dovelo do globalnih cijena iznad 80 dolara po barelu.

U julu su isporuke Saudijske Arabije Kini pale za 31% u odnosu na juni, dok je Rusija, sa svojom sniženom sirovom naftom, ostala najveći dobavljač azijskog giganta, pokazali su podaci kineske carine.

Kineske rafinerije su također povećale izvoz rafiniranih proizvoda u julu, privučene velikim izvoznim maržama.

U Sjedinjenim Državama, broj operativnih naftnih platformi, što je rani pokazatelj buduće proizvodnje, pao je za pet na 520 prošle sedmice, što je najniži broj od marta 2022, prema izvještaju Baker Hughesa u petak.

“Ukupna ponuda opada, potražnja raste. Osim ako ne dođe do recesije i potražnje ne uspori ili padne, OPEC+ ima kontrolu”, rekao je Grasso.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!