Da li će Koridor Vc biti završen do 2030. godine? Za skoro dvije decenije izgrađeno oko 140 km autoceste, ovo su detalji

Ekonomija 09. sep 202419:23 2 komentara

Dvije godine kasnila je izgradnja mosta Hercegovina, podionice koja od Počitelja, povezuje BiH sa Grančnim prielazom Biijača. Podionica je dobila građevinsku dozvolu još 2016. godine. Tenderi su nekoliko puta padali, desila se korona, ali i napuknuće mosta. No poddionoica je napokon otvorena, direktor Autocesta najavio potpisivanje novih ugovora.

N1

Od planiranih 337 do sada je izgrađeno oko 140 kilometara autoputa, a gradi se skoro dvije decenije. Do 2030. godine, tvrdi Denis Lasić sve bi moglo biti završeno.

N1

Na sjeveru gradnja u toku 50-ak kilometara od vrandučke kotline preko Nemile do Poprikuša.

N1

Na početak gradnje čeka dionica Ozimice – Poprikuše, a gradi se i od Ozimica preko Medakova do Putnikovog brda.

N1

Prema Jugu još nema interesa za dionici Konjic-Ovčari koja će biti i jedan od najsloženijih zahvata, obzirom konfiguraciju tla, a tu je i tunel Prenj dužine oko 12 kilometara, koji predstavlja najveći izazov jer niko ne zna šta nas tamo čeka. Ukupna procijenjena vrijednost radova iznosi preko milijardu maraka.

Posljednji mjesec ove godine definiran je kao rok za dodjelu ugovora za izvođača radova.

Federalni Parlament potvrdio je na prošlom zasjedanju odluku i o dionici Mostar sjever – Mostar jug, tačnije o prihvaćanju zaduženja s Europskom bankom za obnovu i razvitak, u ukupnom iznosu od 220 milijuna eura, čime se osiguravaju sredstva za nastavak izgradnje novih 15 km. Unatoč optimizmu, treba napomenuti da ova podionica u ovom trenutku nema ni urbanističku dozvolu.

N1

S druge strane davno je izgrađeno 7,2 kilometra poddionice Buna – Počitelj, koji su za sada slijepa ulica od 7, 2 km. No i to bi se moglo promijeniti.

Koridor 5c dio je panevropskog koridora koji spaja Budimpeštu sa Jadranskim morem u Pločama. Kroz BiH prolazi gotovo pola trase.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare