Danas u FBiH proširena lista namirnica za koje su ograničene marže, ali šta to znači za stanovnike?

Ekonomija 28. sep 202313:57 0 komentara
N1

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je danas na sjednici održanoj u Mostaru donijela značajnu odluku koja ima za cilj neposrednu kontrolu cijena i zaštitu interesa potrošača, ali šta to, konkretno, znači za stanovnike?

Vlada Federacije BiH je danas donijela novu odluku koja propisuje kontrolu marži za osnovne životne namirnice i druge proizvode u cilju neposredne kontrole cijena. Broj obuhvaćenih proizvoda povećan je s devet na 15, uključujući šest novih prehrambenih proizvoda bitnih za osnovne potrebe građana.

Marže su razlika između cijene po kojoj trgovac prodaje proizvod ili uslugu i cijene po kojoj ga je nabavio od dobavljača ili proizveo. Marže se obično izražavaju u postotcima i predstavljaju profit koji trgovac ostvaruje nakon što pokrije svoje troškove i maržu koja mu omogućava ostvarivanje dobiti.

Vlada FBiH je odlučila ograničiti marže na širok spektar proizvoda, uključujući osnovne životne namirnice poput pšeničnog brašna, hljeba, jestivog suncokretovog ulja, soli, šećera, makarona i riže.

Također, marže su ograničene i na mliječne proizvode poput UHT kravljeg mlijeka i jogurta, biljni margarin, svježa konzumna jaja, svježe pile i juneće rebra s kostima. Osim toga, mjere obuhvaćaju i deterdžente, uključujući deterdžent za veš u prahu i deterdžent za suđe.

Uvođenje mjera za kontrolu ili smanjenje marži može se provesti iz različitih razloga, a odluka o tome donosi se uglavnom u cilju zaštite interesa potrošača i održavanja stabilnosti tržišta. Evo nekoliko razloga za uvođenje takvih mjera:

  • Zaštita potrošača: Smanjenje marži može pomoći u sprečavanju neopravdanih i značajnih povećanja cijena osnovnih proizvoda ili usluga. Ograničavanje marži može osigurati da potrošači ne budu izloženi prekomjernom rastu troškova za proizvode ili usluge koje su im neophodne.

  • Socijalna pravda: U nekim slučajevima, mjere za smanjenje marži mogu biti usmjerene prema proizvodima ili uslugama koje su posebno važne za osnovne potrebe stanovništva. Ograničavanje marži može pomoći u osiguravanju da svi građani imaju pristup tim osnovnim potrebama po pristupačnim cijenama.

  • Ekonomska stabilnost: U situacijama ekonomske krize ili visoke inflacije, ograničavanje marži može pomoći u suzbijanju inflacionih pritisaka i održavanju stabilnosti cijena. To može biti privremena mjera koja se primjenjuje kako bi se ublažili štetni ekonomski utjecaji.

  • Zaštita konkurencije: Ponekad se mjere za smanjenje marži primjenjuju kako bi se podstaknula konkurencija na tržištu. Visoke marže mogu otežati konkurenciju i ograničiti izbor potrošača. Ograničenje marži može podstaknuti trgovce da nude bolje cijene i usluge kako bi privukli više kupaca.

Ograničavanje marži, iako može imati pozitivan uticaj na zaštitu potrošača i stabilnost cijena, može dovesti i do negativnih posljedica. Smanjenje profita za trgovce može ograničiti njihovu sposobnost za rast i razvoj poslovanja, što potencijalno može rezultirati smanjenjem investicija i radnih mjesta.

Osim toga, manja zarada može smanjiti motivaciju trgovaca za inovacijama i unapređenjem proizvoda ili usluga.

Konačno, takve mjere mogu stvoriti dodatne administrativne troškove za vladu ili regulatorne agencije koje ih primjenjuju, što može zahtijevati resurse i napore za njihovo praćenje i implementaciju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!