Direktor Srbijagasa: Ako bude trebalo gasovod će ići do Banjaluke

Ekonomija 19. mar 202217:25 > 17:26 2 komentara
N1

Direktor "Srbijagasa" Dušan Bajatović rekao je da Srbija ne treba da brine kada je riječ o dostavi ruskog gasa, kao i dio Balkana prema kojem gas ide preko Srbije, dodajući da država ima dovoljno nafte, ali da treba da se osloni i na alternative.

“Neće niko dovesti do prekida isporuka tog gasa. Mi smo u ovoj situaciji relativno bezbedni što se tiče gasa”, izjavio je Bajatović za televiziju “Pink”.

On je istakao da u ovoj situaciji Srbija mora da počne pregovore sa Rusijom oko gasa i da potpiše desetogodišnji ugovor.

“Trenutno imamo dovoljno mogućnosti i novca da nabavimo gas i imamo dovoljne količine gasa do kraja grejne sezone da ne bude nikakvih problema i da napunimo Banatski Dvor, te da se spremimo za ono što sleduje. Neće biti nikakvog poskupljenja gasa dok traje grejna sezona”, rekao je on.

Što se tiče evropskog tržišta i povećanja količina gasa, Bajatović je ocijenio da, bez isporuke gasa iz Rusije, Evropa neće moći da obezbijedi energetsku stabilnost.

On je napomenuo da Srbija zbog sankcija EU energetskim i naftnim kompanijama u trećim zemljama u ruskom većinskom vlasništvu trpi velike pritiske, jer je “Naftna industrija Srbije” u većinskom vlasništvu ruskog “Gasproma”.

Bajatović je istakao da se treba osloniti na alternative, te da misli da će Srbija i dalje moći da se snabdijeva naftom iz Rusije, jer postoje i druge kompanije kao “Lukoil” i “Rosnjeft”, koje još nisu pod sankcijama, a postoji i američka, iranska i iračka nafta.

“Nisam zabrinut za naftu, ona je mnogo jednostavnija. Srbija će se snaći i za mazut. Možemo da ga zamenimo i nečim drugim”, rekao je Bajatović.

On je dodao da Srbija, BiH i Crna Gora imaju dovoljno struje i da mogu i da je izvoze.

“Završavamo gasifikaciju Srbije, čak razmatramo i Crnu Goru i, ako treba, gasovod do Banjaluke”, naveo je Bajatović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare