Direktorica Energoinvesta: Plina će biti, brine nas cijena

Ekonomija 24. maj 202211:41 0 komentara
N1

"Plina će biti, no pitanje je kakva će mu biti cijena", saglasni su profesionalci u oblasti trgovine gasom okupljeni danas u Sarajevu, na forumu "Uloga i značaj prirodnog gasa u energetici Bosne i Hercegovine – Aktuelno stanje i trendovi razvoja".

BiH trenutno ima jedan pravac nabavke i sav plin koji stiže u zemlju stiže iz Rusije. Postojeći ugovori su stabilni, problema sa snabdjevanjem nema, a tek treba da se dogovore novi aranžmani poručila je direktorica Energoinvesta Bisera Hadžialjević.

“Mi kao snabdjevač možemo dobiti sve količine koje su potrebne Federaciji BiH, pitanje je cijene. Lako diskutujemo LNG terminale koji se grade, terminal u Grčkoj je u izgradnji, to će trajati sigurno naredne dvije godine, terminal na Krku postoji, za sada nema dovoljne količine LNG koje se traže. Mislim da se nekih značajnih promjena u narednim godinu dvije neće desiti. Nemam dileme oko snadbjevanja, ali imam oko cijene, i to je ono što nas brine”, rekla je Hadžialjević.

“Od 2021. počeo je raditi terminal LNG koji je dao sigurnost, imamo dobru infrastrukturu, proizvodnja plina nam je relativno dobra u odnosu na zemlje u EU, gdje je većina zemalja skoro 100% uvozi plina. U odnosu na period prije desetak godina proizvodili smo skoro sve količine hrvatske potrošnje, danas pokrivamo samo 30% hrvatskih potreba za plinom”, rekao je Dalibor Pudić, predsjednik hrvatske stručne udruge za plin.

Hrvatska je zemlja regije koja ima najveći stepen nezavisnosti obzirom da preko terminala na Krku prima ukapljeni plin iz SAD-a i Katara, ali i da imaju vlastitu proizvodnju plina na Jadranu, te funkcionalna skladišta plina.

Struka je saglasna infrastrukturu u BiH treba jačati, izgradnja južne interkonekcije koja bi omogućila direktan pristup plinu sa Krka je jedan od prioriteta, ali i druge alternative treba uzeti u obzir, iz Energoinvesta poručuju, jedan od ciljeva treba biti i priključak na TAP.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!