Europska centralna banka bilježi brži par inflacije u Euro zoni

Ekonomija 26. jan 202411:31 0 komentara
N1

Inflacija u eurozoni bi ove godine mogla opasti brže nego što se očekivalo zbog uporno slabog ekonomskog rasta, pokazala su dva ključna istraživanja koja je objavila Europska centralna banka u petak.

Ove vijesti, tvrdi Reuters, će vjerovatno pojačati glasine o smanjenju kamatnih stopa na proljeća ove godine.

Inflacija bi u 2024. godini mogla u prosjeku iznositi 2,4%, što je manje od 2,7% predviđenih prije tri mjeseca i 2,7% koje je predvidjela ECB, navodi se u najnovijem bankinom izvještaju.

U 2025. godini inflacija bi u prosjeku mogla iznositi 2,0%, u skladu sa ciljem ECB-a. Ovo smanjenje je bilo u skladu sa nalazima odvojenog istraživanja o kontaktima ECB-a sa korporacijama.

ECB je u četvrtak zadržala kamatne stope nepromijenjenim i insistirala je da je čak i rasprava o smanjenju kamatnih stopa preuranjena jer pritisci na cijene tek treba da budu u potpunosti ugašeni.

Anketa prognostičara pokazuje anemičan ekonomski rast ove godine, a BDP će rasti za 0,6% u 2024., što je manje od 0,9% viđenih u prethodnoj prognozi. U 2025. se očekije rast BDP-a od 1,3%, što je manje od ranijih očekivanja od 1,5%.
Sva navedena pesimistična očekivanja imaju odraza i na korporativna istraživanja.

Mnoge firme su izjavile da očekuju da će tržište rada “omekšati” s obzirom na produženu neizvjesnost i sve veću potrebu za obuzdavanjem troškova.

Gledajući dugoročno, što je definisano kao period do 2028., anketa prognostičara predviđa rast cijena od 2,0%, što je pad u odnosu na prethodnu prognozu od 2,1%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!