Film “Barbie” nadmašio uspjeh Nolanovog “Viteza tame”

Ekonomija 17. aug 202309:26 0 komentara
Screenshot iz filma "Barbie"
Screenshot iz filma "Barbie"

Film “Barbie”, koji je oborio brojne rekorde od premijere 21. jula, upravo je oborio još jedan.

Film koji je režirala Greta Gerwig o kultnoj lutki, sada je najuspješnije domaće izdanje Warner Brosa, nadmašivši bivšeg nosioca naslova, film “Vitez tame” iz 2008. Od utorka, “Barbie” je zaradila 537,4 miliona dolara, nadmašivši blockbuster o Batmanu režisera Christophera Nolana, “Vitez tame”, koji je zaradio 536 miliona dolara.

Warner Bros. Discovery, koji je također vlasnik CNN-a, objavio je u srijedu da je “Barbie” također prešla granicu od 1,2 milijarde dolara na globalnom nivou, nakon što je prije manje od dvije sedmice dostigla prekretnicu od milijardu dolara – što je podvig koji je postigao samo oko 50 filmova u historiji, prilagođen inflacije, rekao je ranije za CNN Paul Dergarabedian, viši medijski analitičar u Comscoreu. To je također postavilo Gerwig kao ženu filmskog režisera s najvećom zaradom u historiji.

Komedija je tokom prvog vikenda zaradila zapanjujućih 155 miliona dolara u SAD-u. Iako je “roza groznica” usporila s zaradom prošle sedmice, procjenjuje se da je “Barbie” prošlog vikenda zaradila 33,7 miliona dolara i tako zadržala svoju moć u kinima.

Dio uspjeha može se pripisati fenomenu pop kulture nazvanom “Barbenheimer”, mješavini “Barbie” s filmom “Oppenheimer”, koji je, ironično, također režirao Christopher Nolan.

Film takođe ostaje na pravom putu da nadmaši film “The Super Mario Bros. Movie” kompanije Universal Picture, koji je zaradio 574,2 miliona dolara na američkim blagajnama od premijere 5. aprila.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!