Finansijski gubitak Elektroprivrede BiH nadomjestit će građani plaćajući skuplju struju?

Ekonomija 13. mar 202419:48 0 komentara

Da bismo imali osvijetljene prostorije mjesečno ćemo morati izdvajati više novca. Naime, finansijski gubitak Elektroprivrede BiH nastao, između ostalog, i usljed smanjenja proizvodnje u rudnicama, nadomjestit će građani plaćajući skuplju električnu energiju.

Od juna, po svemu sudeći, struja u Federaciji bit će skuplja za 10%. Pretpostavka je to navedena u Planu Elektroprivrede BiH za naredne dvije godine. Navodi se da domaćinstva plaćaju istu cijenu od 2015. godine.

“JP Elektroprivreda prema FERK-u do sada nije uputila zahtjev za promjenu cijene električne energije za kupce koji se snabdijevaju u okviru usluge javnog snabdijevanja. Međutim, da bi se prije svega obezbijedila energetska stabilnost, potrebno je obezbijediti pozitivno poslovanje JP Elektroprivreda BiH”, kazali su iz EP BiH.

Ono je trenutno negativno. Gubitak u prošloj godini bio je čak 140 miliona KM. Kao razlog navodi se nepromijenjena cijena struje, povećana nabavna cijena uglja, te smanjenje proizvodnje u rudnicima. Iz Regulatorne komisije za energiju odgovaraju da obavještenje o poskupljenju struje nisu dobili, a da je obaveza nove cijene dostaviti najkasnije dva mjeseca prije implementacije.

Građani o svemu ironično i ogorčeno:

“Neću paliti svjetlo, sve ću ugasiti pa meni neće poskupiti. Tu se ne može ništa. Oni neka rade šta hoće”.
“Udar na račun građana, na finansije, a jedva kraj s krajem sastavljamo”.
“Nije adekvatno da podignu bilo koju cijenu prije nego što riješe zaposljenje boračke populacije i starijih, udaraju na budžet omladine koja je nezaposlena”.

Proizvodnja struje 2026. godine doseći će istu razinu kao i 2020. godine, dok će prodaja i dalje biti manja nego prije četiri godine. Smanjena je i eksploatacija uglja. Iz Elektroprivrede tako navode da je zenički rudnik proizveo 34% od planiranog. U ovom rudniku traje radnički neposluh zbog neisplaćenih plata.

“Nemamo značajnijeg prostora za optimizam, ali da mora biti obaveza da se kreiraju najkvalitetnija rješenja to je neophodno. I ono što se mora prihvatiti kao činjenica je da se ni u rudniku Zenica ne može bježati od odgovornosti”, kazao je Sinan Husić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Federacije BiH.

Sve je ovo, kažu stručnjaci, posljedica decenijskog nemara. Rudari u rudnicima rade sa opremom koja je odavno trebala završiti na otpadu.

“Politike u ranijem periodu su zapošljavale kadar koji je bio u kancelarijama, upravljačkim strukturama. Dosta toga je zanemareno kada je u pitanju direktna proizvodnja. Rudnici se manje više snalaze u borbi, kao što se recimo utopljenik hvata za slamku”, kazao je Sabid Zekan, Rudarsko-geološko-građevinski Fakultet UNTZ.

Iz Elektroprivrede očekuju da pozitivno posluju u naredne dvije godine. Dok je izvjesno da će struja u Federaciji poskupiti, u drugom entitetu neće. U međuvremenu Ustavni sud Republike Srpske odlučio je da tarife za obračun nisu u skladu sa Ustavom jer su diskriminisani oni koji troše više struje.

“Zadržat ćemo postojeće cijene koje važe i prije odluke i sada poslije odluke. A da ispoštujemo odluku Ustavnog suda Republike Srpske. Ovdje je bila greška u jednoj tarifnoj grupi tri razreda tri podgrupe, ocijenjeno kao diskriminacija i to ćemo sada iskorigovati”, kazao je Radovan Višković, premijer RS.

Građani će u Federaciji morati iskorigovati i vlastite finansije. Poskupljenje struje predstojećeg ljeta sasvim je izvjesno.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!