Firma koja je izgradila Titanic zatvara svoja vrata nakon 163 godine: Svi radnici ostaju bez posla

Ekonomija 18. sep 202409:43 0 komentara
PAUL FAITH / AFP

Harland & Wolff, tvrtka koja postoji 163 godine, a koja je, između ostalog, izgradila legendarni Titanic, proglasila se nesolventnom nakon što nije uspjela osigurati sredstva za nastavak poslovanja, javlja CNN. Britanska kompanija, koja posluje s gubicima, objavila je da će vjerojatno započeti administrativni postupak u nadolazećim danima. Administracija omogućuje kompanijama u Ujedinjenom Kraljevstvu da se restrukturiraju kada ne mogu platiti svoje dugove, za razliku od trenutne likvidacije.

U priopćenju, Harland & Wolff je naveo da je njihov zahtjev za „kredit“ od 200 milijuna funti (264 milijuna dolara) od Britanske agencije za financiranje izvoza, odbijen, ostavljajući ih u „teškoj financijskoj situaciji“. Kompanija je objavila da su njezini zaposlenici već bili obaviješteni o ukidanju radnih mjesta u „nebitnim operacijama“ i holding kompaniji, piše Dnevno.hr.

Osnovne operacije grupe – uključujući njezino brodogradilište u Belfastu, koje je izgradilo Titanic i koje sada pomaže u izgradnji tri ratna broda za vladu Ujedinjenog Kraljevstva – neće biti pogođene administrativnim postupcima te će nastaviti s radom kao i obično, dodaje se u priopćenju. Kompanija je objavila da istražuje prodaju tih operacija dok nastavlja tražiti nova financiranja. “Grupa se suočava s vrlo izazovnim vremenima, s obzirom na značajne povijesne gubitke i neuspjeh da osigura dugoročno financiranje”, rekao je privremeni izvršni direktor Russell Downs.

Britanska vlada mora djelovati

Ovo nije prvi put da se Harland & Wolff sprema za bankrot. Britanska vlada je 2019. imenovala administratora kako bi restrukturirao tvrtku, ali nekoliko mjeseci kasnije britanska energetska kompanija InfraStrata pristala je kupiti ju. Prošle godine, Harland & Wolff, koji je izgradio Titanic 1912. godine, isporučio je svoj prvi gotovi brod s povijesnog brodogradilišta u Belfastu u dva desetljeća.

Kompanija se uglavnom fokusirala na popravak brodova i projekte vezane uz zelenu energiju, što uključuje, nakon prodaje InfraStrati, projekt skladištenja plina u Sjevernoj Irskoj. U ponedjeljak je Matt Roberts, dužnosnik britanskog sindikata GMB, izjavio da britanska vlada mora djelovati „kako bi osigurala da niti jedna privatna kompanija ne smije birati“ koje će brodogradilište ili ugovore Harland & Wolff zadržati.

Glasnogovornik vlade naglasio je da bilo koji administrativni postupak neće utjecati na njezina brodogradilišta, uključujući isporuku ugovora za Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva. “Jasno nam je da je, nakon detaljnog pregleda financijske situacije kompanije, tržište trenutno u najboljoj poziciji da odgovori na ove izazove, a osiguranje državnog financiranja predstavljalo bi značajan rizik od gubitka novca poreznih obveznika”, dodao je glasnogovornik u izjavi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!